Skip to main content

Tijdsplanning: waarom we onze werkdagen meer moet plannen zoals de Kelten

By 7 mei 2016december 17th, 2021Zakelijk schrijven
tijdsplanning

De hoofdredacteur van een Psychologie Magazine, belde dat de eerste versie van mijn artikel nog niet goed genoeg was. Ze vroeg of we de tekst even konden doornemen.

Het is altijd een kleine dreun als je werk ter discussie staat, dus ik sprong op uit mijn stoel en klikte het nieuwsstukje waar ik aan werkte weg. In de bijkamer van mijn coworking-kantoor voerde ik een gesprek over wat er aan het artikel schortte.

Toen ik terugkwam bij mijn laptop, was ik nog steeds een beetje uit mijn doen. Ik vergat het nieuwsstukje waar ik mee bezig was en begon met opstellen van achterstallige rekeningen.

Daarna nam ik me voor om het bekritiseerde artikel te verbeteren. Totdat me te binnen schoot dat ik een telefonische interviewafspraak was vergeten, dus ik pakte de telefoon, maar ik was te laat. De geïnterviewde was niet meer bereikbaar. Kortom: ik faalde hopeloos op het onderdeel tijdsplanning. Ik werd boos op mezelf en kon me nauwelijks nog concentreren.

Tijdsplanning: lessen van een Keltische priester

Toen ik naar huis ging, had ik het gevoel dat de dag een loopje met me had genomen. Er schoot me een advies te binnen, dat ik ooit kreeg van een druïde, een Keltische priester. Ik sprak hem toen ik een artikel schreef over de zonnewende (de langste dag van het jaar) voor de Volkskrant.

Voor een apart informatieblokje bij het verhaal vroeg ik hem welke Keltische wijsheden nu nog van pas komen in het moderne leven. Zijn antwoord was verrassend praktisch: we moeten meer plannen zoals de Kelten.

‘De Kelten zagen de zonsondergang als het begin van de dag. Dat was de periode waarin ze plannen maakten, daarna gingen ze slapen en de volgende dag voerden ze hun plannen uit. Tegenwoordig zijn we dat ritme kwijtgeraakt. De meeste mensen gaan slapen en beginnen aan hun dag zonder dat ze op een rijtje zetten wat ze zullen gaan doen. Dat vind ik een verkeerde ontwikkeling’

Ik heb normaal gesproken niet veel met volkswijsheden. Maar de laatste tijd heb ik meerdere malen aan het advies van de Keltische priester gedacht, vooral als ik ’s ochtends achter mijn computer ging zitten en niet precies in mijn hoofd had wat ik die dag zou gaan doen.

Waarom een tijdsplanning beter werkt voordat je naar bed gaat

Op één of andere manier is het dan vaak te laat om alles nog op een rijtje te zetten en te plannen. Het voelt alsof ik in een boot stap zonder stuur: elke golfje brengt me uit balans: een mailtje, een telefoontje of een andere afleiding.

In dit soort periodes ben ik meer verstrooid, minder productief en vaak ook wat minder tevreden over mezelf.  Het gekke is dat het gevoel bijna onmiddellijk verdwijnt als ik een paar dagen ga plannen volgens het advies van de druïde.

Voordat ik naar bed ga, maak ik een tijdsplanning waarin de volgende zaken aan de orde komen.

  1. Wat zijn mijn belangrijkste projecten morgen?
  2. Hoe veel tijd ga ik aan die verschillende taken besteden?
  3. Wanneer ga ik mijn mails beantwoorden en telefoongesprekken voeren?

Dit kost hooguit vijf minuten en het leidt tot een tijdsplanning als dit:

  • Twee stukjes voor nu.nl – 4 uur werk
  • Een interview voor een artikel in Quest – 1 uur werk
  • Schrijven aan een groot artikel voor de Volkskrant – 2 uur werk
  • Mail beantwoorden:  om 9 uur en 16 uur

Een Keltisch boek 

Het klinkt misschien niet aanlokkelijk om je vlak voor het slapen nog met werk bezig te houden. Maar ik word juist rustiger als mijn planning voor het slapengaan af is: mijn hoofd is leeg als ik in bed stap en het is alsof mijn schema voor de volgende dag zich tijdens het slapen beter verankert in mijn hersenen.

De volgende dag voelt het niet meer alsof ik in een bootje op zee dobber, maar alsof ik door een tunnel loop: ik concentreer me veel beter op mijn artikelen en stel mijn e-mails en telefoongesprekken uit tot een moment waarop ik er tijd voor heb. Vooral bij het schrijven van langere artikelen is die focus volgens mij enorm belangrijk.

Natuurlijk val ik regelmatig terug in mijn oude patronen, maar als ik me weer een paar dagen erg onproductief voel, weet ik wat me te doen staat: diezelfde avond nog aan de volgende dag beginnen, net als de Kelten. Ik denk dat die methode voor iedereen kan werken. Misschien moeten we weer iets meer gaan plannen zoals dit primitieve volk.

De Kelten leefden ongeveer 1000 jaar voor het begin van onze jaartelling in bijna heel Europa, ook in het gebied dat nu Nederland is. Zelf waren de Kelten overigens geen schrijvers, ze hadden een traditie van verhalen vertellen – mondeling dus. Ze kenden geen eigen schrift. 

* De Keltische druïde die me advies gaf over plannen, heeft een boek geschreven: Het pad van de druïde

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

4 Comments

Leave a Reply