Skip to main content

Blog schrijven? Met dit stappenplan ging ik van 80 naar 80.000 lezers

By januari 24th, 2022Bloggen
blog schrijven

Een blog schrijven, is niet zo eenvoudig als het lijkt. Dat blijkt uit het voorbeeld van mijn eerste blogpost succes. Het was eigenlijk maar een half artikel dat ik postte op het blog van LinkedIn, Pulse. In de eerste alinea’s liet ik vallen dat ik na lang brainstormen een thriller had geschreven, die was uitgegeven door een gerenommeerde uitgeverij. Daarna pochte ik dat ik elke week ideeën voor artikelen verkocht aan landelijke kranten zoals de Volkskrant en Quest. Vervolgens nodigde ik de lezer uit om door te klikken naar mijn website Schrijfvis, waar ik zou onthullen hoe ik deze geweldige ideeën bedacht.

Het resultaat: 4 likes, 0 shares en nog geen 80 lezers waarvan minder vijf mensen doorklikten.

Logisch. Niemand zit te wachten op borstklopperij van iemand die eigenlijk alleen maar uit is op verkeer naar zijn website. Maar op welke manier kun je dan wél een blog schrijven waar mensen warm voor lopen. Dat legde ik al aan honderden mensen uit in mijn cursus Topartikel schrijven – hieronder krijg je een gedetailleerd voorproefje van die cursus.

Blog schrijven: 7 tips voor meer bezoekers in 2022

Het uitblijven van bezoekers was in zekere zin een bevrijding voor me. Bij de volgende blogs was ik er niet meer op gebrand om me interessant voor te doen. Langzaam maar zeker ging ik meer blogs schrijven over problemen waarmee ik worstel: langdradigheid in mijn teksten, woorden die ik te vaak gebruikte en concentratieproblemen. Ik zette mezelf niet meer neer als ‘expert’ maar als worstelende journalist en schrijver. Kortom: als iemand die fouten maakt, net als iedereen.

Vanaf dat moment werden de blogs beter gewaardeerd. Een stuk over 11 woorden die ik van mezelf vaker moest schrappen, werd bijna 80.000 keer gelezen en kreeg ruim 4.000 likes. Artikelen over zinsdelen die je kunt weglaten, mijn concentratieproblemen en saaie werkwoordsvormen trokken bij elkaar meer dan 150.000 lezers.

Ik geloof niet dat een blog schrijven een kwestie is van één succesformule. Wel hebben mijn meest gelezen posts een paar ingrediënten met elkaar gemeen qua inhoud, structuur, opbouw en vooral qua toon. Als ik terug zou kunnen reizen in de tijd en mezelf bij het schrijven van mijn eerste blog op Linkedin had kunnen adviseren, zou ik mezelf de volgende tips geven. Dus: hoe begin je met het schrijven

1 – Blog schrijven voorbeeld – Begin met een blunder.

Als je een ander wilt inspireren met je inzichten in een blog, laat dan eerst zien hoe je die zelf hebt opgedaan. Niemand leert zonder eerst zelf op zijn bek te gaan. Deel dit verhaal in de vorm van een korte anekdote, ongeveer zoals je hem ook in de kroeg aan iemand zou vertellen.

Een blog schrijven waarin je jezelf in de eerste alinea voor gek zet, is een goede manier om het ijs te breken en de lezer in je verhaal te trekken.

2 – Blog schrijven – Schrijf een notendop-alinea met herkenbaarheid

Je anekdote staat als het goed is symbool voor een groter probleem waarmee meer mensen worstelen. In de tweede alinea laat je dat zien door je persoonlijke verhaal breder te trekken en een vraag op te werpen. Bijvoorbeeld: mijn eerst blogs waren geen succes. Dat trek je breder door je af te vragen: hoe schrijf je nu eigenlijk een goede blog waarop mensen wél zitten te wachten?

Zo’n alinea wordt in de journalistiek ook wel de notendop-alinea genoemd. Je kondigt ermee aan welke vraag je gaat beantwoorden in je artikel, zodat mensen meteen weten wat ze te weten gaan komen wanneer ze doorlezen. Een blog schrijven is vooral: denken vanuit de lezer.

Blog schrijven tip 3 – Geef tips zoals in dit voorbeeld

Blogs zijn vaak populair als er tips in staan waarmee lezers direct hun voordeel kunnen doen, kijk maar naar deze voorbeelden van blogs over het schrijven van e-mails, zakelijke teksten en motivatiebrieven. Ze staan vol met tips.

Maar dat betekent niet dat je jezelf op een voetstuk hoeft zetten als expert. Je bent waarschijnlijk eerder ervaringsdeskundige. Je liep tegen een probleem aan en gebruikt nu een andere aanpak die voor jou beter werkt. Maar dat betekent niet dat het de enige juiste aanpak is.

Met deze toon laat je meer ruimte voor discussie en reacties. Dat levert meer betrokkenheid op en dus meer lezers.

Blog schrijven tip 4 – Maak de tips concreet met heldere taal

Probeer je tips vooral niet te groots en zweverig te brengen, zoals ‘schrijf met meer gevoel’ of ‘leef meer in het moment.’ Dat zijn clichés die je op veel manieren kunt uitleggen.

Tips werken vooral als ze praktisch zijn en in heldere taal worden opgeschreven, het liefst zonder veel lijdende vormen en tangconstructies.

Wanneer je zegt: deze 11 woorden kun je beter schrappen, of deze software kan je helpen om je beter te concentreren, is er geen discussie over wat dat precies inhoudt.

Iedereen kan het proberen en zelf beoordelen of het voor hem of haar werkt.

Blog schrijven tip 5 – Breng structuur aan in je alinea’s

Ook op alinea-niveau is het prettig als je tekst een goede structuur heeft en een beetje spanning opwekt.

Daarbij kun je gebruik maken van topische zinnen. Dat zijn zinnen die het centrale idee van je alinea samenvatten. Meestal staan ze aan het begin van een alinea, zodat de lezers weten wat ze ongeveer in het volgende stukje tekst kunnen verwachten.

Het werkt goed om niet alles al te verklappen in de topische zin, zodat er wat spanning wordt opgewekt. Een voorbeeld van een topische zin die spanning opwekt.

Als je niet weet hoe je een artikel moet beginnen, heb je veel aan de kroegpraat-regel.

De lezer weet door deze zin dat hij in de komende alinea gaat lezen over een schrijfmethode die iets te maken heeft met kroegpraat, maar meer niet. Zo moedig je aan om door te lezen. Het helpt ook om tussenkopjes te gebruiken, waarmee je aangeeft waar verschillende alinea’s over gaan.

Blog schrijven tip 6 – Overdrijf het effect van je tips niet

Doe niet net alsof je leven radicaal veranderd is door je inzichten. Niemand heeft het recept voor succes. Wees niet bang om te zeggen dat je nog steeds wel eens in de fout gaat.

Zo heb ik in de afgelopen maanden veel geleerd over bloggen, maar dat is niet altijd een garantie voor lezers. Een paar weken geleden schreef ik bijvoorbeeld deze blog op LinkedIn  die door nog heen honderd mensen is bekeken, ook al paste ik daar veel van deze technieken toe. Soms heb je gewoon niet het juiste onderwerp te pakken.

Blog schrijven tip 7 – Vraag je lezers om hulp

Je kunt het succes van je blogs een handje helpen door expliciet de hulp van je lezer te vragen. Vaak worden artikelen niet gedeeld op sociale netwerken, omdat dat gewoon niet in het systeem van mensen zit. Er is niets mis mee om ze gewoon te wijzen op de mogelijkheid.

Zo kreeg mijn artikel met concentratietips op LinkedIn meteen veel likes, maar het werd nauwelijks gedeeld. Als experiment voegde ik onderstaand zinnetje toe.

Deel dit bericht (druk op het pijltje rechtsboven) zodat we ons meer concentreren op ons werk en tijd over houden voor leuke dingen, zoals concentratie op elkaar 🙂

Opeens gingen mensen wel op de deelknop drukken – inmiddels is het bijna 1000 keer gedeeld.

Als je meer goede blogs wilt lezen, deel dit bericht dan ook, zodat een blog schrijven straks voor iedereen eenvoudiger wordt 😉

Wil je zelf een blog opzetten? Lees dan hier hoe je dat binnen 20 minuten regelt

Beter leren bloggen? Volg mijn online cursus

Wil je meer leren over het schrijven van goede blogs. Volg dan mijn online cursus Topartikelen schrijven – voor bloggers en tekstschrijvers. In het filmpje hieronder leg ik uit wat je gaat leren.

Als je je inschrijft, krijg je meteen toegang tot de cursus, die bestaat uit duidelijke instructies, filmpjes en een interactief werkboek. Na afloop van de cursus krijg je persoonlijke feedback van mij.

Je kunt dus vandaag nog je eerste stap zetten naar het schrijven van artikelen waarmee je meer lezers gaat trekken. Meld je aan.

Online cursus Topartikel - bekijk, betaal en begin

Geen schrijftips missen? Schrijf je dan net als 10.000 schrijf- en taalliefhebbers in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief met schrijftips, de Schrijfvis.

Wil je een boek schrijven? Abonneer je dan op de Boekschrijfvis – mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen. 

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

29 Comments

Leave a Reply