De schrijver met het strafste schrijfregime ter wereld was waarschijnlijk Anthony Trollope (1815 – 1882, zie foto). Als de Brit aan een roman werkte, keek hij altijd met een schuin oog naar zijn horloge. Hij eiste van zichzelf dat hij elk kwartier 250 woorden schreef. Die routine maakte hem bijzonder productief. Trollope schreef slechts drie uur per dag – van 5.30 tot 8.30 – omdat hij overdag kantoormedewerker was bij de Britse post. Toch publiceerde hij in 35 jaar 49 boeken, waarvan sommige meer dan zeshonderd bladzijdes telden.
In zijn autobiografie beschrijft hij hoe ver hij ging om elke dag aan zijn minimum aantal woorden te komen. Soms rondde hij één van zijn romans af, een kwartier voordat hij naar zijn werk moest. Dan schreef hij onderaan de pagina in grote letters het woord ‘EINDE’ om vervolgens een nieuw vel papier te pakken en de eerste 250 woorden van zijn nieuwe roman te schrijven voordat hij vertrok (lees ook: hoeveel woorden heeft een boek?).
Hoe veel woorden schrijft een schrijver per dag?
Trollope is was misschien wat obsessief bezig met zijn schrijfwerk. Maar een woordenquotum kan elke schrijver van pas komen om zijn verhaal vooruit te stuwen. Het gevaar is namelijk dat je een eerste versie te angstig schrijft en je te lang wikt en weeg over elk woord en elke komma.
Een vast aantal woorden als richtpunt biedt houvast. Het herinnert je eraan dat je soms gewoon door moet schrijven en je innerlijke corrector moet uitschakelen – een eerste versie hoeft namelijk niet perfect te zijn. Het is veel belangrijker dat je verhaal vaart krijgt.
Dat wil niet zeggen dat elke schrijver minimaal 250 woorden per kwartier moet schrijven. Misschien heb je meer het arbeidsethos van Ernest Hemingway, werk je net zo langzaam als Harper Lee, of hoop je het bizarre schrijftempo van de Britse detectiveauteur John Creasey te benaderen (leer sneller schrijven).
Hieronder vind je de woordenquota van elf beroemde schrijvers en schrijfsters. Welk schrijftempo past bij jou?
Harry Mulisch – 250 woorden per dag
Een halve pagina, meer schreef Harry Mulisch meestal niet op een werkdag. ‘Een bladzijde per dag, dat is uitzonderlijk – dan heb ik werkelijk keihard gewerkt’, verklaarde hij in een interview met Jan Brokken. Alleen aan het begin van Mulisch’ carrière kwam het soms voor dat hij drie bladzijdes (1500 woorden) op een dag schreef. ‘Maar toen wist ik nog niet precies wat schrijven was.’
Earnest Hemingway – 500 woorden per dag
Hemingway hield op een kartonnetje bij hoe veel woorden hij per dag schreef. ‘Zodat ik mezelf niet voor gek kan houden’. Zijn productie wisselde per dag, maar lag meestal rond de 500 woorden. Een journalist van de Paris Review noteerde in 1958 de volgende weekproductie: 450, 575, 462, 1250, 512.
Ian McEwan – 600 woorden per dag
‘Ik mik op ongeveer 600 woorden per dag en ik hoop op tenminste 1000 als ik op dreef ben’. Uit een interview in de Paris Review.
Hella Haasse – 1000 woorden per dag
‘Als ik drie bladzijden per dag schrijf, heb ik de neiging om mezelf te trakteren’, verklaart Haasse in het boek De kunst van het schrijven van Kees ’t Hart. ‘Het gaat allemaal erg langzaam. Ook omdat ik tijdens het schrijven veel doorhaal, invoeg, dingen in de kantlijn zet of op de achterkant van het papier.’
Lee Child – 1200 tot 1500 woorden
‘Het is wat het is, minimaal schrijf ik 600 woorden. Ik ben blij met 1200 tot 1500 woorden. Op een geweldige dag schrijf ik er 2500. De beste score ooit was 4000’, zegt thrillerschrijver Child in dit interview.
Mark Twain – 1400 tot 1800 woorden per dag
‘In 1887 toen ik op Tedworth Square in Londen woonde en ik aan een boek werkte met de naam Following the equator was mijn gemiddelde 1800 woorden per dag; hier in Florence (1904) lijkt mijn gemiddelde 1400 woorden te zijn per sessie van vier tot vijf uur.’
Uit Mijn autobiografie – Mark Twain.
Stephen King – 2.000 woorden per dag
‘Ik mag graag tien bladzijden per dag schrijven. Dat zijn zo’n tweeduizend woorden. Dat is honderdtachtigduizend woorden in drie maanden, een redelijk lang boek – iets waar de lezer met gemak in kan opgaan als het verhaal goed verteld is en vers blijft. Op sommige dagen komen die tien bladzijden met groot gemak, dan loop ik om half elf ’s morgen al allerlei karweitjes te doen, zo kwiek als een rat in een berg leverworst. Nu ik ouder word gebeurt het steeds vaker dat ik aan mijn bureau zit te lunchen en pas om een uur of halftwee klaar ben.’ Uit Over leven en schrijven – Stephen King (heeft nog veel meer goede schrijftips)
Anthony Trollope – 3000 woorden per dag
De horloge-routine van Anthony Trollope zorgde ervoor dat hij elke dag precies 3.000 woorden schreef. Maar in 1867 nam hij ontslag bij de Britse post om zich volledig op het schrijven te storten. Zijn productie ging toen flink omhoog.
Maarten ’t Hart – 10.000 woorden per weekend
Maarten ’t Hart heeft geen dagschema, hij werkt vooral in het weekend. ‘Want dan heb ik een zee van tijd voor me’, verklaart hij in dit interview met Jan Brokken. ‘Ik schrijf snel, zo’n duizend woorden per uur. Het verhaal “Avondwandeling” (precies dertig boekpagina’s, heb ik zelfs in één avond geschreven, ik ben er om half zeven aan begonnen en om half drie was het klaar. Ik was toen wel voor een week uitgeteld, de daaropvolgende dagen crepeerde ik van de pijn in m’n hand, maar het verhaal was in ieder geval af.
John Creasey – 7.000 woorden per dag
Deze detectiveschrijver schreef meer dan 600(!) boeken. In een interview werd hem eens gevraagd naar zijn woordquotum. ‘Hoeveel woorden ik per dag schrijf? Tussen de zes en zevenduizend. En hoe veel uur ik daarmee bezig ben? Drie op een goede dag, dertien als het tegenzit.’
*
Mocht je dagen hebben waarop je nog geen 250 woorden schrijft, troost je dan met het werktempo van Harper Lee, de schrijfster van het Pullitzer Prize winnende To kill a mockingbird (Spaar de Spotvogel). Randall Munroe van het populaire blog xkcd.com berekende dat Lee bij het schrijven van dit meesterwerk slechts 100 woorden per dag produceerde.
Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.
Boek schrijven?
Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.
Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?
Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!
Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussenLuister de Schrijfvis-podcast
Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.
Luister de podcast
Wat is jouw woordquotum per dag. Laat een reactie achter in de comments.
– Hoeveel woorden heeft een boek?
– Deze 11 woorden kun je altijd schrappen uit je teksten.
– Zo zuig je al het leven uit je teksten: hoe je ga je om met passieve zinnen?
– Schrijftips van Stephen King
– Hoe kwam Roald Dahl op zijn ideeën voor verhalen?
Ik heb niet echt een woordquotum, soms schrijf ik 300 woorden per dag, dan weer 50. En soms ook dagen niets.
“To kill a mockingbird (Spaar de Spotvogel)”
Een beetje tegenstellend vind je niet?
Jep, maar dat is de vertaling van de uitgever 🙂
Er zijn van die dagen dat ik met gemak 20 pagina’s haal. Daar staan ook dagen tegenover dat ik begin en na 5 minuten mijn scherm weer sluit. Veel hangt af van de inspiratie.
Mijn productie ligt tussen 1500 en 3000 woorden per dag. Meestal verdeeld over 2 of 3 artikelen. Voornamelijk SEO en blogteksten.
Een beetje blogger of columnist moet toch 1500 woorden per dag kunnen halen en een romanschrijver 1.000,lijkt me. Maar ja, behalve de hoeveelheid telt ook nog de kwaliteit. Hoe krijg je de juiste mix. Ik heb liever een blog van 300 prachtige woorden met een treffende context dan een hoop bullshit van 1200 woorden; in http://www.roelsrules.com probeer ik die juiste mix en lengte te halen maar ben altijd bereid om naar goeie tips te luisteren.