Je eigen website beginnen kan de eerste stap zijn naar een nieuwe carrière of een bedrijf. Zelfs als je alleen een digitaal visitekaartje wil maken, of voor je plezier wil bloggen.
Toen ik deze website – Schrijfvis.nl – opzette, had ik geen bedrijf of grote ambities. Ik plaatste er alleen wat schrijftips. Nu volgen mensen uit alle hoeken van het land hier schrijfcursussen en kan ik leven van mijn website.
In deze post geef ik je vijf tips om je website digitaal op de rails te krijgen en een beetje vooruit te denken, zodat je site niet ‘ontspoort’.
1 – Website beginnen? Bedenk dit van tevoren
Wil je een eigen website beginnen als digitaal visitekaartje? Of wil je ook bezoekers gaan trekken door erop te bloggen? Misschien wil je uiteindelijk zelfs een webshop beginnen?
Denk hier vooraf over na. Je kunt er dan rekening mee houden bij het inrichten van je website. Dat scheelt je veel gedoe.
Als je veel gaat bloggen, is het bijvoorbeeld handig om een website te maken met WordPress. Dat is software waarmee je gemakkelijk kunt bloggen (hier lees je wat een blog is).
2- Kies een domeinnaam die mensen makkelijk onthouden
Als je een website opzet, kies je eerst de domeinnaam. Dat is de naam die mensen in de browser moeten intypen om je te vinden. Voor deze website is dat bijvoornbeeld www.schrijfvis.nl.
Natuurlijk is het handig als je domeinnaam gelijk is aan je bedrijfsnaam, of aan het product dat je verkoopt. Maar het is geen must. Misschien is het nog wel belangrijker dat je domeinnaam eenvoudig te onthouden en makkelijk te spellen is. Ik zou bijvoorbeeld liever de website kiesjekeuken.nl hebben dan de website Rijnviskeukens.nl (Rijnvis is mijn achternaam)
Veel mensen onthouden deze website Schrijfvis door de vreemde naam, Schrijfvis. Hier kun je checken of de domeinnaam van jouw keuze nog vrij is.
Lees hier meer over het kiezen van een goede domeinnaam
3 – Kies een hostingbedrijf
Je hebt een plek nodig waar je de artikelen, foto’s en de andere bestanden van je website kunt opslaan. Dat regelt een hostingbedrijf.
Wanneer je alleen een website wil als digitaal visitekaartje, raad ik Siteground aan. Dat is een goedkoop maar betrouwbaar internationaal hostingbedrijf met servers in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland. Ze hebben een geweldige helpdesk waarmee je 24 uur per dag kunt chatten (in het Engels). Mijn persoonlijke website (niets meer dan een visitekaartje) is hier gehost.
Als je gaat bloggen, of gewoon meer luxe wil, is het handig om Xel Media te kiezen. Zij werken met WordPress-hosting. Dat betekent dat je met één klik WordPress op je website kunt installeren en een blog kunt inrichten.
Deze website is ook gehost bij Xel media. Een groot voordeel is dat het bedrijf gewoon in Nederland is gevestigd. Als je belt met problemen, krijg je meteen iemand aan de lijn die Nederlands spreekt.
Lees hier meer over WordPress hosting en het beginnen van een eigen blog
4 – Verdiep je een beetje in SEO
SEO, wat is dat nou weer? Het staat voor Search Engine Optimalization. En het betekent dat je op bepaalde plaatsen in je teksten woorden stopt die andere mensen intypen in Google. Daardoor verschijnt je website in de zoekresultaten.
Als je bijvoorbeeld een hondentrainer bent in Zwolle, is het wel zo handig als mensen jouw website vinden wanneer ze ‘hondentraining zwolle’ intypen.
Op deze website komen 2.000 mensen per dag. Dat zijn bijna allemaal mensen die zoekwoorden intypen die te maken hebben met schrijven, zoals ‘motivatiebrief schrijven’ of inleiding schrijven’. Ik heb tientallen blogs geschreven waarin deze zoekwoorden op een slimme manier zijn verwerkt.
Er zijn programma’s waarin je kunt opzoeken welke zoektermen het meeste gebruikt woorden in jouw branche. Kijk bijvoorbeeld eens op Ubersuggest.
5 – Gebruik gratis tools – Maak een logo en zorg voor mooie foto’s
Je hoeft geen dure designer in te huren om een logo te maken. Dat kun je gewoon zelf doen. En er zijn ook genoeg prachtige foto’s die je gratis kunt gebruiken. Hier vind je alle gratis tools die ik heb gebruikt bij het beginnen van deze website.
Bonustip – Wees persoonlijk en heb plezier
Zorg ervoor dat je website maken geen ‘moetje’ wordt. Als je plezier hebt bij het inrichten van de site en het schrijven van de teksten, straalt dat er ook vanaf.
Geef je website bijvoorbeeld een persoonlijk tintje. Schrijf op je over-mij-pagina ook iets dat niet direct met je werk heeft te maken, zoals een hobby of een vakantie die je heeft geïnspireerd. Plaats hier ook één of twee informele foto’s.
Ook de bezoekers van je website doen het liefst zaken met mensen – niet met kille bedrijven. Lees hier nog 7 tips voor goede webteksten.
Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.
Boek schrijven?
Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.
Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?
Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!
Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussenLuister de Schrijfvis-podcast
Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.
Luister de podcast