Skip to main content

Podcast hosting: zo zet je jouw podcast online

By 21 maart 2023podcasts
schrijfvispodcastfoto1

De schrijvers die schrijftips geven in de Schrijfvis-podcast, zitten gewoon in Nederland achter een microfoon. En toch reizen hun stemmen over de bodem van de Atlantische oceaan als jij naar een aflevering luistert.

Dat heeft te maken met de hosting van mijn podcast.   

Als je een podcast online wil zetten, heb je een hostingpartij nodig. Dat is een bedrijf dat jouw geluidsbestanden opslaat op een server en ervoor zorgt dat de afleveringen op Spotify en Apple Podcasts komen te staan. 

Hieronder leg ik uit je hosting voor een podcast regelt, en ik vertel bij welk bedrijf in de Verenigde Staten ik mijn geluidsbestanden heb opgeslagen.

Podcast hosting: hoe werkt het?

Het is niet moeilijk om je podcast te hosten. Het enige dat je nodig hebt, is een digitale geluidsopname. Je kunt bijvoorbeeld een gesprek opnemen met de dictafoon-app op je iPhone, of de opname gebruiken van een gesprek via Zoom of Teams.

Zelf gebruik ik vaak een fysieke recorder met microfoons om gesprekken op te nemen. De geluidsbestanden zet ik daarna op mijn computer.

Vervolgens kun je de geluidsopname bewerken met montagesoftware zoals Audacity. Je kunt bijvoorbeeld stiltes verwijderen, of gedeeltes van het gesprek die je niet interessant vindt.

Als de montage van je podcast voltooid is, is het tijd voor hosting. Je gaat het geluidsbestand dan online te zetten bij een hostingbedrijf, zodat mensen de podcast via Spotify of Apple kunnen luisteren.

Welk bedrijf biedt de beste podcast hosting?

Zelf stal ik mijn geluidsbestanden bij de Buzzsprout. Dat is een Amerikaans platform voor podcastmakers waar je afleveringen met een paar muisklikken online zet.

Alle afleveringen van de Schrijvis-podcast staan op Amerikaanse servers en worden naar jouw koptelefoon gestreamd zodra je op ‘play’ drukt.

Als ik een schrijver heb geïnterviewd, kan ik de geluidsopname simpel naar hun website slepen met mijn muis. Vervolgens vul ik een titel en een beschrijving in. Daarna komt de aflevering automatisch op Spotify en Apple Podcasts beschikbaar.

Als je serieus werk wil maken van je podcast, is Buzzsprout in mijn ogen de beste optie. Het kost iets meer dan een tientje per maand, maar daar krijg je veel gebruiksgemak voor terug. Zo kun je razendsnel een mooi vormgegeven ‘soundbite’ uit je podcast op social media plaatsen.

Nog handiger is de optie voor dynamic content. Je kunt achteraf korte geluidsopnames op verschillende plekken in je podcastafleveringen plaatsen. Dat kunnen korte advertenties zijn, maar ook bijvoorbeeld oproepjes voor je luisteraars, of een aankondiging van een nieuwe cursus die je zelf gaat lanceren.

Daarnaast heb je toegang tot uitgebreide statistieken van je podcast, die ook nog eens mooi zijn vormgegeven.

Houd de controle over je podcast

Maar het belangrijkste voordeel is dat jij de volledige controle houdt over je podcast. Buzzsprout kan nooit zonder jouw toestemming reclames in je podcast opnemen. Bij andere platforms kan dit in theorie wel.

Verder kun je altijd zonder problemen overstappen naar een andere aanbieder. Daar is zelfs een speciale instructiepagina voor. Bij andere hostingbedrijven is dit veel lastiger.

Toch zijn er meer opties voor podcast hosting. Hieronder zet ik nog 4 aanbieders op een rij.

Gratis: Spotify for podcasters

Als je voor de lol een podcast begint en geen grote ambities hebt, is het voormalige Anchor FM (nu Spotify for Podcasters) een voor de hand liggende keuze.

Je kunt hier gratis een onbeperkt aantal afleveringen van je podcast hosten. Dit platform ziet er gelikt uit, en je kunt zelfs muziek van Spotify gebruiken in je podcast.

Maar met gratis hosting van je podcast neemt je een klein risico. Je betaalt eigenlijk met je content. Spotify kan in theorie besluiten om advertenties in je podcast te plaatsen. Niet handig als je op termijn zelf geld wild verdienen met je podcast. Verder is het niet eenvoudig om vanuit Anchor over te stappen naar een ander hosting partij.   

Let op: je hoeft je podcast niet bij Spotify te hosten om je afleveringen op Spotify te plaatsen. Dit kan ook gewoon vanuit een ander platform, zoals Buzzsprout.

Nederlandse hosting: Springcast FM

Springcast FM is een Nederlands podcastingbedrijf dat een paar interessante extra’s biedt. Je hebt bijvoorbeeld toegang tot Nederlandstalige support. Ook kun je een eigen app opzetten voor je podcast. Voor 8 euro per maand kun je onbeperkt podcasts uploaden. 

Goedkoop: Soundcloud

Soundcloud was oorspronkelijk een platform voor muzikanten, maar je kunt er ook je podcast hosten en uploaden naar Spotify en Apple. De player – die je ook op je eigen website kunt plaatsen – ziet er gelikt uit. En je kunt de eerste afleveringen gratis hosten. Voor 3 uur uploaden per maand betaal je maar 2,50 euro.   

Zelf blijf ik voorlopig bij Buzzsprout. Ze paaien me dan ook met leuke mails. Vorige week kreeg ik bericht dat de Schrijfvis-podcast bij de best beluisterde 10 procent hoort van alle podcasts op hun platform.

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply