Skip to main content

Blog starten om van te leven? Leer van deze 5 Nederlandse bloggers

By mei 14th, 2021Bloggen
blogger

Wat doen bloggers precies? En hoe word je blogger? Ik had geen idee totdat ik op een dag aanbelde bij een mooie arbeiderswoning in Delft. De deur ging open en een vrolijke jongen met een kuifje en een bril overhandigde me een iPad, die ik via marktplaats van hem had gekocht. Hij stelde zich voor als Jelle Hermus. Mede door hem begon ik later mijn eigen blog Schrijfvis, waar ik nu van leven. 

Want wat gebeurde er? Toen Jelle de iPad in mijn tas had gestopt, vroeg ik wat hij eigenlijk voor werk deed. Hij vertelde dat hij een blogger was en wekelijks artikelen publiceerde op zijn website, soChicken. Dat verbaasde me. Ik dacht: je kunt toch niet genoeg geld verdienen met stukjes schrijven op een blog? 

Blog beginnen? Leer van deze Nederlandse bloggers

Maar mijn interesse was gewekt. Zelf werkte ik nog als journalist voor De Volkskrant en Quest. En ik droomde al langer van een eigen plek om artikelen op te publiceren. Daarom begon ik me te verdiepen in wereldberoemde bloggers en hun blogs, zoals Patt Flynn en Tim Ferriss. Maar zij woonden in de Verenigde Staten en hadden een miljoenenpubliek.  Zou je ook in Nederland een goed inkomen kunnen verdienen als blogger? 

(Zelf een blog beginnen? Hier lees je hoe je er binnen 20 minuten eentje opzet)

Om daarachter te komen benaderde ik verschillende Nederlandse bloggers. Ze schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen: levensgeluk, rechten, drones, dagelijkse gebeurtenissen, en reizen naar Frankrijk. Ik ondervroeg ze over hun werkwijze, bezoekersaantallen en de vraag of ze kunnen leven van hun blog. Hier lees je hun belangrijkste tips en vind je links naar langere interviews. De conclusie verklap ik alvast: ja, het is zeker mogelijk om als blogger rond te komen, ook in Nederland.  

Blogger Wiebe de Jager van Dronewatch – Bloggen over drones

Belangrijkste tip: 
Begin gewoon. Bloggen is niet iets waar je lang over na moet denken, je moet het vooral gaan doen. 

Wiebe de Jager had tot een paar jaar geleden nog nooit een drone bestuurd. Nu is hij de bekendste blogger in Nederland over drones. Zijn website Dronewatch trekt ongeveer 50.000 bezoekers per maand. Maar hij haalt niet alleen inkomsten uit het blog. Wiebe is door zijn blog zo bekend geworden dat bedrijven over de hele wereld hem inhuren om films en video’s vanuit de lucht te maken. Zo werkte hij mee aan het televisieprogramma Rail Away over spoorlijnen en vloog hij naar Australië om verslag te doen van een race met zonnewagens. 

Prangende vraag: Hoe vaak blog je? 
Het is mijn doel om elke dag een artikel te publiceren. Dat lukt aardig. Soms is het een kort nieuwsberichtje van 500 woorden. De dagelijkse regelmaat vind ik belangrijk. Als ik zelf een blog volg, kijk ik ook elke dag of er iets op staat. Dat wil ik met Dronewatch ook bereiken bij mijn lezers: ik wil deel uitmaken van hun dagelijkse ritueel. 
Lees het volledige interview met Wiebe de Jager.

Blogger Martijn Joosse van Frankrijkpuur – Bloggen over Franse vakantiebestemmingen

Belangrijkste tip: 
Probeer niet helemaal afhankelijk te worden van Google met je blog. Voor hetzelfde geld passen zij hun algoritme aan, en dan verlies je veel bezoekers. Begin een nieuwsbrief waarvoor mensen zich kunnen inschrijven. Dat heb ik zelf ook gedaan. Ik heb nu ruim 10.000 nieuwsbriefabonnees, deze mensen kan ik altijd bereiken ook als mijn verkeer via Google zou instorten.

Martijn Joosse is een serial-blogger. Hij is de bedenker van meerdere goedlopende websites. Zijn eerste succes was het boekenblog Mustreads, dat hij naast zijn werk bij een uitgeverij begon in 2013. Maar inmiddels houdt hij zich fulltime bezig met Frankrijk Puur, een blog met prachtige foto’s, sfeervolle verhalen en talloze wetenswaardigheden over Franse vakantiebestemmingen. De website trekt in de zomer meer dan 150.000 bezoekers per maand. 

Prangende vraag: Hoe verdien je geld met Frankrijk Puur?
Bij de artikelen staan advertenties die via Google Adsense worden gegenereerd. In het begin verdiende ik daar maar een paar tientjes mee, maar dat liep uiteindelijk op tot enkele honderden euro’s per maand. Dat alleen is niet genoeg om van te leven. Ik verdien ook commissie op bezoekers die via Frankrijk Puur een accommodatie boeken bij bijvoorbeeld Booking.com of ANWB Camping. Daarnaast verkoop ik e-books, waarin ik de beste reisartikelen van het blog heb gebundeld. Ook schrijf ik af en toe blogs die worden gesponsord door bijvoorbeeld accommodaties of bedrijven.
Verder heb ik een inspiratieboek uitgebracht met verhalen over 50 relatief onbekende bestemmingen waar je het pure Frankrijk kunt ontdekken. Het boek staat vol met eigen foto’s, verhalen en ideeën voor roadtrips.  Uit al deze inkomstenbronnen haal ik een basisinkomen dat genoeg is om van te leven. Sterker nog: mijn vrouw werkt nu ook voor Frankrijk Puur. We verdienen genoeg voor ons samen. 
Lees het volledige interview met Martijn Joosse

Blogger Merel Roze van Merelroze.nl – Bloggen over het dagelijks leven

Belangrijkste tip:
Als je een blog schrijft, zorg er dan voor dat het begin pakkend is. Op mijn eigen blog deed ik dat van het begin af aan door ‘in de actie’ te beginnen, en de lezer niet lastig te vallen met een lange inleiding. Ik begon bijvoorbeeld met een stuk van een gesprek dat ik had opgevangen (voorbeeld). Daarna beschreef ik pas waar dat was, wie er aan het woord waren, en hoe ik het gesprek had opgevangen. Op zo’n manier trek je je lezers een verhaal in. 

Merel Roze was één van de eerste bloggers in Nederland. Tussen 2001 en 2009 was haar website merelroze.nl één van de best bezochte blogs van ons land. Vele duizenden mensen lazen elke dag haar stukjes, waarin ze belevenissen uit haar dagelijks leven deelde. Inmiddels werkt Merel – mede dankzij haar blog – als online eindredacteur en schrijftrainer. 

Prangende vraag: Was het succes van je blog toeval, of had je een plan? 
Merel Roze: Stiekem had ik natuurlijk wel een strategie. Ik volgde inmiddels zelf een aantal blogs, en ik wist dat het irritant was als de schrijver lange tijd niets plaatste. Dan haak je als lezer af. Daarom besloot ik om er elke ochtend iets te plaatsen, nog voordat werkend Nederland op kantoor zat, iets voor negen uur. Veel mensen lazen mijn blog meteen nadat ze op het werk aankwamen en koffie hadden gehaald. Die regelmaat is belangrijk geweest voor het succes. In mijn statistieken zag ik altijd een enorme piek rond negen uur ‘s ochtends, bij de lunch en om vijf uur ‘s middags als het werk erop zat. 
Van tevoren had ik totaal niet verwacht dat mensen mijn blogs daadwerkelijk zouden gaan lezen. Die onbevangenheid heeft me erg geholpen. Bij het schrijven was ik niet zo zelfkritisch als ik nu soms ben. Ik dacht niet lang na, vaak deed ik maar tien minuten over het typen van een stukje.
Lees het volledige interview met Merel Roze

Blogger Jelle Hermus van soChicken.nl – Bloggen over een leuker leven

Belangrijkste tip:
Ik zou niet gaan bloggen als geld verdienen je enige doel is, dat houd je niet vol. En mensen doorzien het waarschijnlijk ook. Bloggen moet echt vanuit jezelf komen, net als het schrijven van een boek.

Jelle Hermus trekt maandelijks meer dan een half miljoen bezoekers met zijn soChicken. Hij verkoopt cursussen op zijn website, maar ook een maandabonnement op zijn Broednest – waar mensen in kleine stapjes kunnen werken aan een leuker leven. Producten verkopen vond hij in het begin lastig. Hij durfde zijn cursussen niet echt te promoten. “Ik was bang dat mensen me commercieel zouden vinden. Maar uiteindelijk zijn mensen me nu vaak dankbaar omdat ze bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen hebben gekregen van een cursus.” 

Prangende vraag: hoe persoonlijk ben je op je blog? 
Tot op zekere hoogte ben ik heel persoonlijk op soChicken. Als ik over piekeren schrijf, zou het raar zijn om net te doen alsof ik zelf nooit pieker. Maar als ik een dag niet lekker in mijn vel zit, ga ik natuurlijk geen lange klaagzang schrijven op Sochicken. Mijn blog is een plek waar mensen komen om inspiratie te halen en een fijne dag te beleven.  Over echte ellende schrijf ik wel in mijn dagboek, dat hoeft niemand te lezen.
Lees het volledige interview met Jelle Hermus

Blogger Charlotte Meindersma van Charlotteslaw.nl – Bloggen over juridische vragen  

Belangrijkste tip:
Het belangrijkste dat ik geleerd heb is dat je jezelf moet zijn. Ik merk dat veel mensen juist mijn blogs lezen, omdat de stijl ze aanspreekt. Geen trucjes. Gewoon jezelf zijn.

Op het blog van haar website Charlotte’s Law & Fine Prints geeft jurist Charlotte Meindersma advies over onder meer auteursrecht aan ondernemers. Ze geeft concrete tips voor iedereen die zit in het dagelijks leven stuit op juridische vragen, zoals: hoe voorkom je dat je een claim aan je broek krijgt voor muziek die je  gebruikt op Youtube, of voor een foto die je plaatst op Facebook. 

Prangende vraag: Waarom ben je gaan bloggen op je zakelijke website? 
Toen ik Charlotte’s Law & Fine Prints begon, had ik geen marketingbudget. Op aanraden van mijn schoonvader, die marketeer is, ben ik een paar boeken gaan lezen. Eigenlijk kwam alles wat ik las  neer op hetzelfde: je moet samplen, oftewel mini-versies van producten uitdelen waardoor mensen geïnteresseerd raken in je diensten.
Maar ja, hoe kon ik als jurist nou samplen? Ik heb geen geen diensten die ik ‘in het kort’ kan verlenen. Uiteindelijk kwam ik op het idee om mijn kennis te samplen. Dat moest op een manier waarbij ik dus niet alles weg zou geven, maar echt maar een deel, zoals je dat bij samplen ook doet. Dat werden de blogs. In blogs kan ik in algemene zin uitleggen hoe iets juridisch werkt, maar persoonlijk advies is het niet. Dat gaat niet via een blog. Dus als mensen antwoord willen op een persoonlijke situatie, moeten ze alsnog bij ons langskomen voor advies.

Lees hier hoe ik mijn blog Schrijfvis opzette

Lees al mijn tips over bloggen, of in ieder geval:
Blog beginnen? Zo zet je er binnen 20 minuten eentje op
Dit heb je nodig om een blog op te zetten: van logo tot hosting
Geld verdienen met bloggen? Zo pak je het aan

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

 

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

One Comment

Leave a Reply