Skip to main content

Blogtips – 33 vragen en antwoorden voor beginnende bloggers

By februari 13th, 2020Bloggen
Blog starten

Een blog starten, het is een voornemen dat veel mensen hebben. Maar waar begin je nu precies aan als je gaat bloggen: hoe veel tijd kost het? Kun je er geld mee verdienen? Hoe word je vindbaar in Google? En waar haal je bijvoorbeeld de foto’s vandaan bij je artikelen? Die vragen (en vele andere) worden vaak gesteld door deelnemers aan mijn cursus Bloggen voor meer websitebezoekers en klanten. Hieronder lees je de 33 blogtips aan de hand van deze vragen.

Blogtips: 33 vragen en antwoorden

Klik op de vraag of van je keuze om naar het antwoord te gaan. Maar je kunt ook verder scrollen en alle blogtips lezen.

  1. Hoe zet je een blog op?
  2. Waarom zou ik een blog beginnen?
  3. Kan ik niet beter gaan vloggen?
  4. Wat is een goede naam voor mijn blog?
  5. Hoe veel kost het het hebben van een blog?
  6. Kun je geld verdienen met een blog?
  7. Kun je leven van een blog?
  8. Hoe geef ik mijn blog een goede URL, zoals Schrijfvis.nl?
  9. Wat is WordPress?
  10. Hoe installeer ik WordPress?
  11. Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog er goed uitziet?
  12. Wat zijn plugins? 
  13. Waar vind ik goede foto’s voor bij de artikelen op mijn blog?
  14. Hoe bedenk ik een goed onderwerp voor mijn blog? 
  15. Hoe bedenk ik goede onderwerpen om over te schrijven?
  16. Hoe schrijf je een goede blogpost?
  17. Wat is het verschil tussen een blog en een column
  18. Hoe lang moet een blogpost zijn?
  19. Hoe vaak moet je bloggen?
  20. Hoe veel tijd kost het bijhouden van een blog?
  21. Hoe zorg ik ervoor dat mensen reageren op mijn blogs?
  22. Moet ik in het Nederlands of het Engels bloggen?
  23. Hoe zorg je ervoor dat mensen je blog lezen?
  24. Hoe deel je een blog op social media?
  25. Wat is het beste sociale netwerk voor de promotie van blogs?
  26. Hoe begin je een nieuwsbrief bij je blog?
  27. Hoe kan ik zien hoeveel mensen er op mijn blog komen?
  28. Hoe lang duurt het om een goed bezocht blog op te bouwen?
  29. Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog snel laadt? 
  30. Hoe zorg ik dat mijn blog wordt gevonden op Google?
  31. Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog hoog in de zoekresultaten komt?
  32. Is het slim om een blog te koppelen aan mijn bedrijfswebsite?
  33. Hoe laat ik op mijn blog zien dat ik een expert ben in mijn vak?
    Bonusvraag: wat zijn goede boeken over bloggen?

1 – 33 Blogtips – Hoe zet je een blog op?
Dat is een kwestie van 20 minuten. Je kiest een domein om te bloggen, bijvoorbeeld schrijfkikker.nl. Daarna sluit je een contractje af bij een hostingbedrijf. Dit bedrijf zet jouw artikelen, foto’s en andere bestanden op een server die is aangesloten op het internet, zodat je blog dag en nacht te lezen is. Hier leg ik precies uit hoe je een blog opzet. Dit is een van de belangrijkste blogtips voor beginners.

2 – 33 Blogtips – Waarom zou ik een blog beginnen?
Bloggen is een effectieve manier om meer bezoekers en klanten naar je website te trekken. Het starten van een blog kost in tegenstelling tot adverteren nauwelijks geld, maar levert vaak meer op. Je bouwt namelijk een duurzame band op met je lezers die daardoor eerder bereid zijn om kennis van je aan te nemen, of zelfs iets van je te kopen. Een blog begin je echter in de eerste plaats omdat je het leuk vindt om te schrijven, fotograferen, of interessante links te verzamelen. Het is een podium waarop je je persoonlijke interesses, werk of dagelijks beslommeringen kunt delen met een groot of klein publiek.

3 Bloggen? Kan ik niet beter gaan vloggen?
Vloggen is op dit moment inderdaad meer in de mode. Maar de meest succesvolle vloggers op YouTube maken vooral ludieke filmpjes over lippenstift, computerspellen en hun vakanties. Waar vlogs vaak gericht zijn op amusement, is een blog meer geschikt voor overdracht van kennis. Je kunt in een geschreven artikel dieper ingaan op een onderwerp dan in een catchy video van een paar minuten. Ook kan een lezer zelf door de tekst heen scannen en eruit pikken wat voor hem of haar interessant is. Een blog biedt je dus meer mogelijkheden om je lezer te bedienen. Daarnaast kun je op een blog óók video’s plaatsen.

4  – Wat is een goede naam voor mijn blog?
Dat ligt aan het doel van je je blog. Het helpt als een naam blijft hangen bij mensen, zoals Schrijfvis, Reismeisje of SoChicken. Maar begin je een blog met een specifiek commercieel doel zoals het verkopen van tennisreizen, dan is het slim om combinaties te kiezen van woorden waarop mensen zoeken naar tennisreizen in Google. Je blog komt dan namelijk hoger in de zoekresultaten te staan bij deze zoekopdrachten. Kortom: bij een blog over tennisreizen is een naam als tenniskikker.nl best grappig, maar het kiezen van een naam als tennisreizen.nl, goedkopetennisreizen.nl  of tennisreizenvoorsingles is slimmer.

5 – 33 Blogtips – Hoeveel kost het het hebben van een blog?
Een paar tientjes per jaar. Voor ongeveer een euro kun je al een domeinnaam kopen. Een abonnement bij een hostingbedrijf kost ongeveer 6 tot 10 euro per maand. Hier vind je meer specifieke blogtips en details voor deze vraag.

6 33 Blogtips – Kan ik geld verdienen met een blog?
Ja, maar als dat je enige reden is om een blog te beginnen, wordt het waarschijnlijk een lastig verhaal. Voordat je ook maar kunt denken aan geld verdienen, zul je een publiek moeten opbouwen door interessante en goed geschreven artikelen te schrijven, waarin je laat zien dat je expertise hebt over een bepaald onderwerp. Pas dan zullen sommige bezoekers van je blog bereid zijn om iets van je te kopen, zoals een dienst (misschien ben je hovenier, blog je over tuinieren en wil je nieuwe klanten werven) of een product zoals een (online) cursus.

Je kunt niet alleen geld verdienen met je blog door iets te verkopen. Het is ook mogelijk om je bezoekers via zogenoemde affiliate-links (bijvoorbeeld van via het partnerprogramma van Bol.com) door te verwijzen naar een product op de site van een ander bedrijf, bijvoorbeeld een boek op Bol.com. Als een lezer dit boek vervolgens koopt, krijg jij als plaatser van de zogenoemde link een percentage van het aankoopbedrag.

Verder kun je natuurlijk advertenties van Google plaatsen op je blog, ook al maakt dat het uiterlijk niet aantrekkelijker. Geld verdienen met een blog is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Zelf heb ik in mijn eerste jaar ongeveer 4.000 euro verdiend.

7 – 33 Blogtips – Kun je leven van een blog?
Dat is mogelijk. Verschillende Nederlandse bloggers verdienen een goed inkomen met hun site. Dit zijn vooral reisbloggers en modebloggers, zoals Elke Salverda, Chloe Sterk en Negin Mirsaheli. Zij verdienen geld met branded content (artikelen waarin ze tegen betaling bedrijven of producten onder de aandacht brengen), advertenties of door op social media promotie te doen voor bepaalde merken. Maar er zijn meer manieren om een inkomen te verwerven met een blog.

Zo werft juriste Charlotte Meindersma het merendeel van haar klanten met Charlotte’s Law. De eigenaar van Simone’s Kitchen geeft cursussen foodfotografie. Ook de oprichters van wetenschapsblog Scientias (Tim Kraaijvanger) en psychologieblog SoChicken (Jelle Hermus) verdienen genoeg met zijn blog om ervan te kunnen leven. Dit zijn echter uitzonderingen die een belangrijke regel bevestingen: de meeste bloggers kunnen niet leven van hun blog.

8 33 Blogtips – Hoe geef ik mijn blog een goede URL, zoals schrijfvis.nl?
Bij vrijwel elk Hostingbedrijf kun je een domein reserveren voor je blog, bijvoorbeeld www.schrijfkikker.nl of www.schrijfaap.nl. Met de Domeincheck van Xel Media kun je checken welke domeinen er nog vrij zijn en de URL van je keuze reserveren. Een URL kost hooguit een paar euro per jaar.

9 – 33 Blogtips – Wat is wordpress?
WordPress is een soort besturingsprogramma voor je blog, ook wel een CMS genoemd. Je installeert het via de server van je hostingbedrijf op je domein (bijvoorbeeld schrijfkikker.nl). Vervolgens kun je met de software berichten en foto’s plaatsen op je blog. Ook kun je de vormgeving van je site bepalen met WordPress.

10 Blog starten – Hoe installeer ik WordPress op mijn URL?
Als je een domein (bijvoorbeeld schrijfaap.nl) koopt bij een hostingbedrijf kun je WordPress automatisch laten installeren op je website. Bij Xel Media – mijn favoriete provider – is het een kwestie van een paar keer klikken. Je hoeft zelf niets ingewikkelds te doen. Als het hostingbedrijf van je keuze geen automatische installatie van WordPress biedt, kun je het binnen vijf minuten zelf doen door de software te uploaden naar je site. Hoe dat moet, lees je hier.

11 – 33 Blogtips – Hoe zorg ik dat mijn blog er goed uitziet?
Dat is een kwestie van een mooi theme uitkiezen. Theme’s zijn kant-en-klare ontwerpen voor je website die je via WordPress kunt installeren. Klik op Weergave – Thema’s – Nieuwe Toevoegen. Je ziet dan een groot aantal thema’s met verschillende vormgevingen. Als je er één ziet die je aanspreekt, installeer je ‘m met één klik. Je blog krijgt dan automatisch de vormgeving en indeling van het betreffende theme. Kortom: je hoeft al lang niet meer zelf te kunnen programmeren om een mooi blog op te zetten.

12 Blog starten – Wat zijn plugins?
Plugins zijn stukjes software waarmee je extra functies kunt toevoegen aan je blog, zoals Facebook-banner, een bezoekersteller, een contactformulier of zelfs een webwinkel. Je kunt plugins downloaden in WordPress. Klik op plugins – nieuwe plugin en je vindt een lijst met populaire plugins die je met één klik kunt installeren.

13 Blog starten – Waar vind ik foto’s voor mijn blog?
De beste optie is zelf mooie foto’s schieten, en die bij je artikelen plaatsen. Als je niet handig bent met camera’s of blogt over een onderwerp waarvan je niet zomaar foto’s kunt maken (leeuwen bijvoorbeeld, ik roep nu maar wat) kun je gebruik maken van een gratis stockfotobank. De beste site met gratis stockfoto’s is in mijn ogen Unsplash. Een mooie foto van een leeuw heb je daar razendsnel gevonden 😉

14 33 Blogtips – Hoe bedenk ik een goed onderwerp voor mijn blog?
Kies in ieder geval iets waar je persoonlijke interesse in hebt, een onderwerp waarover je nooit uitgepraat raakt. Voor de één is dat schrijven, voor de ander modeltreinen. Wil je geld verdienen met een blog, dan kun je het beste een niche kiezen die aansluit bij je beroep. Het is geen toeval dat ik als journalist over schrijven blog. Het heeft zowel mijn interesse, maar het biedt me ook de kans om mijn expertise te laten zien, lezers te trekken die geïnteresseerd zijn in schrijven en vervolgens mijn diensten aan te bieden, bijvoorbeeld het geven van schrijfcursussen.

Aan de andere kant hoeft een blog natuurlijk helemaal geen strak afgebakend onderwerp te hebben. Als je gewoon je creativiteit kwijt wilt, kun je de ene dag bloggen over je hond en de volgende dag een gedicht schrijven. Plezier hebben is het belangrijkste als je een blog begint.

15 33 Blogtips – Hoe bedenk ik onderwerpen om over te schrijven?
Mijn ervaring is dat de beste onderwerpen voor blogposts boven komen als je vanuit je publiek denkt. Wat voor vragen hebben de bezoekers van je blog? waar worstelen ze mee? Wat willen ze leren? Als je vanuit een bepaalde expertise blogt (of het nu gaat om  schrijven of diepzeeduiken) zijn veel onderwerpen gesneden koek voor je.

Maar bedenk dat veel lezers nog aan het begin van hun zoektocht naar informatie staan. Voor hen zijn vragen als: hoeveel woorden heeft een boek eigenlijk en hoe vind je een goede duikschool helemaal niet afgezaagd. Kortom: verplaats jezelf in je lezer!

Oh ja, en wees niet bang als je ergens anders al een artikel of blogpost ziet over hetzelfde onderwerp. Dat is geen reden om een idee af te schieten. Het is in deze tijd bijna onmogelijk om een onderwerp te bedenken waarover nog nooit door iemand is geschreven. Toch zullen jouw blogposts uniek zijn, zo lang je maar zorgt voor een persoonlijke of originele invalshoek.

16 Blog starten – Hoe schrijf je een blogpost?
In deze post – hoe ik van 80 naar 80.000 lezers ging – lees je welke structuur ik vaak hanteer bij het schrijven van een blogje. In het kort: je kunt het beste beginnen met een sterke anekdote waarmee je de lezer in het verhaal trekt, vervolgens schrijf je een notendopalinea waarin je de lezers duidelijk maakt wat hij kan verwachten in de rest van het artikel.

17 Blog starten – Wat is het verschil tussen een blogpost en een column
Een column is een kort stukje proza waarin een auteur een prikkelende mening verkondigt, of een originele kijk op de actualiteit verwoordt. Een blogpost heeft niet zo’n strak format: je kunt alle kanten op. Een post kan een verslag zijn van je vakantie, een handleiding (hoe schrijf je een goede motivatiebrief?), een interview met iemand die je bewondert, of een lijstje met tips. Kortom: als blogger heb je veel meer vrijheid dan een columnist.

18 Blog starten – Hoe lang moet een blogpost zijn?
Zelf schrijf ik graag posts van tussen de 800 en 2000 woorden, omdat ik in een tekst van die lengte diep kan ingaan op vragen die leven bij lezers (hoe schrijf je bijvoorbeeld een boek?) en mensen echt een eindje op weg kan helpen. Maar ook hier heb je als blogger totale vrijheid. Over het algemeen is het slim om een minimale lengte aan te houden van rond de 300 woorden, omdat Google teksten die minder lang zijn vaak minder hoog rangschikt in de zoekresultaten.

Maar incidenteel kan het geen kwaad om eens een post van 100 of 200 woorden te plaatsen. Een maximumlengte bestaat eigenlijk niet. Zo lang je een artikel interessant kunt houden voor de lezer, kun je met een gerust hart doorschrijven. Zelf vermoed ik dat mensen bij een lengte van meer dan 3.000 woorden eerder afhaken.

19 Blog starten – Hoe vaak moet je bloggen?
Als je serieuze plannen hebt om een lezerspubliek op te bouwen: minimaal één keer in de twee weken. Vind je dat te veel? Dan kun je jezelf afvragen of je wel een blog moet starten. Dat wil niet zeggen dat je als blogger nooit twee, drie of vier weken niets kunt posten. Als je eenmaal tien tot twintig posts hebt geplaatst, is er zo veel te lezen op je blog dat nieuwe lezers zich wel een tijdje kunnen vermaken. Je kunt dan best een maandje naar de Stille Zuidzee.

Een goed blog wordt echter regelmatig ververst, het liefst zelf vaker dan één keer in de twee weken. Zelf probeer ik ongeveer één keer per week een nieuw artikel te plaatsen. Het liefst zou ik zelfs twee a drie keer per week een nieuw bericht posten, zodat er altijd iets te beleven is op mijn blog. Meestal staat mijn andere baan (die van freelance journalist) dat echter niet toe.

Kun je ook te veel bloggen? Dat lees je in deze post over de vraag: hoe vaak moet je eigenlijk bloggen om je blog tot een succes te maken?

20 33 Blogtips starten – Hoe veel tijd kost het bijhouden van een blog?
Minimaal twee uur per week. Als je één keer in de twee weken een goede post schrijft, kost dat je ongeveer twee uur. Daarnaast vergt een blog altijd wat onderhoud: je zoekt naar leuke foto’s, beantwoordt wat mailtjes of comments, sleutelt aan het ontwerp, of verbetert foutjes in oude posts. Het aantal uren dat ik aan Schrijfvis besteed, verschilt bij mij sterk. Er zijn weken dat ik zeker 6 tot 10 uur aan mijn blog werk, maar ook weken dat ik er niet naar omkijk, omdat ik het simpelweg te druk heb met ander werk of (veel beter) vakantie vieren.

21Blog starten – Hoe zorg ik ervoor dat mensen reageren op mijn blogs?
Simpel: toon interesse en stel vragen. Het is slim om aan het einde van een blog te vragen naar eigen ervaringen van mensen (hoe pak jij het schrijven van een motivatiebrief aan? Welke woorden schrap jij altijd in je eigen teksten?)

Op social media kun je zorgen voor meer betrokkenheid bij je berichten door vragen te stellen, of door mensen op te roepen het onderwerp te bespreken met hun vrienden. Op Facebook zou je bij een bericht over langdradige teksten bijvoorbeeld de oproep kunnen paatsen: tag degene uit jouw vriendenkring die vaak langdradige mails schrijft.

Wat ook helpt is mensen op een ludieke manier wijzen op de mogelijkheid om een bericht te delen op een sociaal netwerk. Op LinkedIn werd een Schrijfvis-bericht met concentratietips opeens veel meer gedeeld nadat ik eronder schreef: Deel dit bericht (druk op het pijltje rechtsboven) zodat we ons meer concentreren op ons werk en tijd over houden voor leuke dingen, zoals concentratie op elkaar. Het minste wat je kunt doen, is zelf reageren op comments die verschijnen onder jouw blogposts. Laat zien dat je zelf betrokken bent bij je blog, dan motiveer je je lezers om dat ook te doen.

22 Blog starten – Zal ik in het Nederlands of het Engels bloggen?
Ten eerste moet je eerlijk tegenover jezelf zijn en bepalen hoe goed je beheersing van de Engelse taal is. Als je geen native speaker bent, wordt het lastig om Engelstalige lezers te boeien met correct en origineel taalgebruik. Ook is de concurrentie voor Engeltalige blogs veel groter. Verder hangt het af van je blog. Als je vooral voor Nederlanders blogt, is het vrij onzinnig om in het Engels te bloggen. Is het je doel om een internationaal publiek aan te spreken en spreek je perfect Engels, dan kun je een poging wagen. Als het je lukt om door te breken, is je publiek natuurlijk veel groter dan binnen Nederland.

23 Blog starten – Hoe zorg je ervoor dat mensen je blog lezen?
Het begint bij het schrijven van goede artikelen. Maar om je blog bekendheid te geven, zijn er talloze hulpmiddelen. De meest voor hand liggende zijn sociale media. Deel je blogposts op Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest of een site als Bloglovin’.

E-mail is ook een belangrijk wapen. Je kunt je blog noemen in de standaardregel onderin de e-mails die je verstuurt. Nog beter is het beginnen van een wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief waarvoor je lezers zich kunnen inschrijven. Je kunt ze dan meteen op de hoogte brengen van een nieuwe post. Als ik mijn nieuwsbrief uitstuur, zorgt dat meteen voor een vervijfvoudiging van mijn normale bezoekersaantal, omdat een groot aantal lezers meteen op de links naar mijn nieuwste artikelen klikt.

24 Blog starten – Hoe deel je een blog op social media?
Facebook is de belangrijkste verkeersbron voor de meeste blogs. Zelf heb ik een aparte pagina voor mijn blog. Die kun je aanmaken door te klikken op pagina’s – nieuwe pagina. Vervolgens kun je mensen uitnodigen om de pagina te ‘liken’, zodat er een soort community ontstaat van mensen die je blog leuk vinden.

Op de Schrijfvis-Facebookpagina deel ik alle berichten die ik op mijn blog plaats door te klikken op de pagina en vervolgens een link naar mijn blog te plaatsen, met daarbij een kort verhaaltje. Dat levert aardig wat verkeer op. Onthoud wel dat niet iedereen die je volgt op Facebook ook al je berichten ziet. Je kunt dus wel 2000 volgers hebben, maar dat betekent niet dat die volgers ook alles zullen lezen. Slechts 10 tot 20 procent krijgt je berichten te zien. Andere sociale media waarop je je berichten kunt delen, zijn Twitter, Pinterest en Linkedin.

25 Blog starten – Wat is het belangrijkste sociale netwerk voor blogs?
Blog je over privézaken dan is Facebook waarschijnlijk het nuttigste netwerk. Als je zakelijk blogt, is LinkedIn erg belangrijk. De kracht van dit sociale netwerk wordt in mijn ogen onderschat. Ik haal er enorm veel verkeer uit (meer zelfs dan uit Facebook). Meestal plaats ik links naar mijn berichten, gewoon in het veld waar ‘share an article, photo or update’ staat.

Maar ik plaats ook regelmatig artikelen op het blogplatform van Linkedin, Pulse. Je kunt bloggen op Pulse door te klikken op ‘write article’. Meestal kopieer ik zelf de complete tekst van mijn blog naar Linkedin, zodat mensen niet door hoeven te klikken. Je blog wordt dan vaker gedeeld. Het nadeel is dat je geen direct verkeer naar je website hebt, maar dat kun je ondervangen je lezers onderaan de post te vragen om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Ze ontvangen dan de volgende keer een link naar je artikelen in hun mailbox en komen dan alsnog op je blog terecht.

26 Blog starten – Hoe begin je een nieuwsbrief bij een blog?
Nieuwbrieven naar tientallen, honderden of zelfs duizenden lezers kun je niet versturen vanaf je eigen mailbox. Er zit namelijk een limiet aan het aantal ontvangers dat je kunt toevoegen in bijvoorbeeld Gmail. Als je een nieuwsbrief wilt versturen, maak je een account aan bij Mailchimp of Revue. Dat zijn nieuwsbriefplatforms waarvandaan je e-mails kunt sturen naar duizenden mensen. Totdat je enkele honderden abonnees hebt, is de service van Revue gratis. Mailchimp is zelfs gratis tot 2000 abonnees.

Als je een nieuwbrief wilt beginnen, plaats je op je blog en onder je artikelen een linkje naar de pagina op Mailchimp of Revue waar mensen zich kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief. Het hoeft niet lang te duren om een groot lezersbestand op te bouwen. Na een jaar had ik al 3.000 abonnees op de Schrijfvis-nieuwsbrief. Inmiddels heb ik er ruim 5.000.

27 Blog starten – Hoe kan ik zien hoeveel mensen er op mijn blog komen?
De makkelijkste manier is het downloaden van de plugin Jetpack in WordPress. Als je deze software installeert, verschijnt er een tabblad met de naam Jetpack in het besturingssysteem van je blog. Klik je hierop, dan zie je het aantal bezoekers dat je site per dag bezoekt. Ook krijg je inzicht in welke artikelen het meeste worden gelezen.

Het beste statistiekenprogramma is echter Google Analytics. Als je hiervan gebruik wilt maken, moet je een Google Analytics-Account aanmaken. Vervolgens koppel je dit account aan je weblog. Dit is iets ingewikkelder dan Jetpack installeren. Hier kun je stap voor stap lezen hoe je Google Analytics installeert in WordPress.

28 Blog starten – Hoe lang duurt het om een goed bezocht blog op te bouwen?
Het kan onverwachts snel gaan. Zelf had ik het geluk dat één van de eerste berichten op Schrijfvis meteen viral ging, waardoor ik meteen honderden nieuwsbriefabonnees verzamelde. Maar gemiddeld genomen duurt het zeker twee jaar om een succesvol blog op te bouwen.

Pas na deze periode heb je genoeg berichten die hoog scoren in Google en een flinke stroom van bezoekers naar je site sturen. De kans is groot dat je berichten de eerste maanden door slechts enkele tientallen mensen per dag worden gelezen. De belangrijkste eigenschap van succesvolle bloggers is dan ook doorzettingsvermogen.

29 Blog starten – Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog snel laadt?
Niets is zo vervelend voor je bezoekers als traag ladende pagina’s op je blog. Je voorkomt dit vooral door foto’s op je blog te verkleinen, het liefst tot onder de 100 kb. Verder kun je met de plugin WP Fastest Chache je blog zo instellen dat ook andere bestanden kleiner worden gemaakt en webbrowsers bepaalde pagina’s onthouden. Je blog gaat daardoor ook sneller laden.

30 Blogtips – Hoe zorg ik ervoor dat Google mijn blog vindt?
Google vindt je blog vanzelf, daar hoef je in principe niets voor te doen. Je kunt het proces wel iets versnellen door je aan te melden bij Google Search Console. Dat is een tool van Google waarmee je je website kunt aanmelden voor indexering in Google. Dat doe je door een sitemap te uploaden. Hoe dat moet, lees je hier. Nogmaals, dit is geen must als je net begint met bloggen. Ook als je geen sitemap uploadt zal Google je blog vinden.
Toch is het aan te raden om een account te nemen op Google Search Console, omdat je met deze tool kunt zien via welke zoekwoorden mensen jouw blog vinden.

31 – Blogtips – vraag 31 – Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog hoog in de zoekresultaten van Google komt te staan?
Door rekening te houden met de manier waarop mensen in Google naar informatie zoeken over het onderwerp van je blogposts. Welke vragen stellen ze in Google? Welke zoekwoorden gebruiken ze? Dit kun je zien in de Google Keywoord Planner. Schrijf je bijvoorbeeld een artikel met als onderwerp ‘een blog beginnen’ kun je op deze woorden zoeken in de Keyword Planner.

Vervolgens verschijnt er een lijst van zoekwoorden die mensen ook gebruiken om te zoeken naar dit onderwerp, zoals ‘blog maken’ en ‘blog starten’. Door ook deze termen te gebruiken in je artikel zullen meer mensen je blogpost vinden in Google. Kortom: je blog wordt beter gevonden als je de juiste zoekwoorden laat terugkomen in de tekst. Dit wordt ook wel SEO (Search Engine Optimalization) genoemd.

32 Blog starten – Is het slim om een blog te koppelen aan mijn bedrijfswebsite?
Als je over je werk blogt, ja. Door de blogposts die je plaatst over werkgerelateerde onderwerpen, zal je website steeds beter gevonden worden in Google. En als mensen via Google op je bedrijfsblog komen, worden ze uiteindelijk misschien wel klant. Schrijf je vooral over je kat en je kinderen, dan kun je misschien beter een blog op een aparte website beginnen.

33 Blog starten – Hoe laat ik op mijn blog zien dat ik een expert ben in mijn vak?
Door te schrijven over de weg die je hebt afgelegd om een expert te worden. Een veelgemaakte fout is het delen van louter succesverhalen. Dit komt al snel opschepperig over. Je lezers zijn veel meer geïnteresseerd in de fouten die je hebt gemaakt en de manier waarop je daarvan hebt geleerd. In dit soort verhalen kunnen ze zich veel meer verplaatsen, omdat ze deze fouten zelf ook maken. Bijna al mijn blogposts over schrijven gaan dan ook over zaken waar ik zelf mee worstelde of heb geworsteld, zoals langdradigheid, het gebruik van te veel lijdende vormen en passieve zinnen, enz.

Natuurlijk kun je in een de blogpost uiteindelijk ook vertellen hoe je een gemaakte fout uiteindelijk hebt opgelost,  en wat je ervan hebt geleerd. Maar wees geen pocherige successchrijver, want daarvan krijgen mensen snel genoeg.

Mis je een vraag, stel hem in de comments en ik beantwoord hem.

Meer houvast nodig, lees dan deze boeken – ik heb er veel aan gehad. 

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

5 Comments

  • Hoi Dennis ! Ik schrijf blogs voor een opdrachtgever. Ik krijg hiervoor betaald. Zijn de blogs dan ook zijn eigendom, of mag ik ze zelf ook gebruiken? Ik ben zzp er. Ik had ze ook op mijn eigen site gepost, maar dat kan “Google wise” gezien niet weet ik inmiddels, dus daar haal ik ze af. Kan ik ze dan wel gebruiken voor mijn social media bv? Insta en Facebook bv. Superdank voor je antwoord alvast!

    Vriendelijke groeten,

    Barbara Baars van Huijstee

  • Autisme Storm schreef:

    Bedankt voor alle interessante tips. Dit is ook een interessante blog met gedichten om te volgen: https://autismestorm.home.blog/

  • Bo Tijm schreef:

    Hoe maak je de keuze tussen of een blog starten of een website maken om je business te promoten?

  • Mariska schreef:

    Beste Dennis
    Zo enthousiast om te beginnen met bloggen (schrijven), ik zit vast qua onderwerp. Geen vakgebied. Ik heb veel van je blogs gelezen en concludeer om over 1 onderwerp te bloggen. Dat vind ik best lastig, ik kan niets bedenken. Liefst schrijf ik persoonlijke/informatieve blogs. Ik wil professioneel bloggen en hier in de toekomst misschien iets mee verdienen. Dan helpt het niet om regelmatig over willekeurige dingen te hebben. Toch? Ik heb geen webshop, bedrijf of iets dergelijks. Kortom 0 inspiratie. Hoe kom ik tot een onderwerp dat mij in de toekomst iets oplevert? Ik heb alleen mijn levenservaringen waar ik niet over uitgepraat kan raken. Het zal de lezers op lange termijn kunnen vervelen. Denk ik.

Leave a Reply