Skip to main content

Stelen maar: 17 ideeën voor originele artikelen op je blog

By november 20th, 2022Artikel schrijven, Bloggen
blog onderwerpen

Hoe vind je onderwerpen voor je blog? Soms werkt ‘diefstal’. Het onderwerp van één van mijn best scorende blogposts heb ik niet zelf bedacht. Toen ik besloot op Schrijfvis ook artikelen te gaan publiceren over bloggen, deed ik af en toe een ‘inspiratierondje’ op engelstalige websites zoals Copyblogger en Problogger. Op de laatste website las ik vorig jaar een oud artikel met de naam ‘Anatomie van een goede blogpost’.

Ik vond die titel een geweldige invalshoek. Als je wilt leren bloggen, hoop je eigenlijk ergens stap voor stap te lezen hoe je een blogpost opbouwt. Je wilt weten hoe je begint met een aantrekkelijke opening, hoe je de aandacht van de lezer vasthoudt, hoe je alinea’s indeelt, op welke manier je een post afsluit, enzovoorts. Kortom: je wilt de anatomie van een blogpost tot je nemen.

Schrijven aan een blog: onderwerpen bedenken

Uiteindelijk besloot ik zelf zo’n blogje te schrijven. Inmiddels is deze post – Een blog schrijven in 7 stappen: hoe ik van 80 naar 80.000 lezers ging – een van mijn best gelezen artikelen.Heb ik daarmee iets gestolen van Darren Rowse, de schrijver van Problogger? Niet echt natuurlijk: de inhoud en stijl van mijn post lijkt totaal niet op zijn versie. Maar hij heeft me met zijn titel en invalshoek wel op het spoor gezet van een nieuw onderwerp en een interessant blogje.

In deze post probeer ik datzelfde bij jou te doen. Hieronder deel ik 17 mogelijke blog-onderwerpen die je kunt uitwerken tot originele artikelen met jouw kennis, ervaring en creativiteit. Steel ervan zo veel je wilt. 

1 – Dit is hoe ik mijn vak leerde met vallen en opstaan
Geef met een lange rij tips aan hoe jij met vallen en opstaan het punt in je carriere hebt bereikt waar je nu bent. Zelf deed ik het met deze post met  tips voor hoe je een bestaan als freelance-schrijver opbouwt.

2 – Waarom ik deze gewoonte overboord heb gezet
Welke bekende werkwijze in jouw vak heb je definitief overboord gegooid? En welke methode gebruik je nu? Zelf postte ik ooit dit artikel waarin ik uitleg waarom ik nooit meer bij voorbaat een contract zal tekenen voor het schrijven van een boek. Of neem dit artikel waarin een blogger uitlegt waarom hij geen nieuws meer volgt.

3 – Dit is wat de experts zeggen over…
Vraag een aantal experts op jouw vakgebied naar hun mening over iets, of naar een favoriete aanpak of product. Dat is niet alleen interessant voor je lezers, maar ook goed voor je netwerk. Neem bijvoorbeeld dit artikel waarin 20 blogger hun beste post ooit delen.

4 – Dit is de sleutel tot succes van…
Bespreek het succes van een persoon of bedrijf uit jouw sector, en onthul de geheimen van de succesaanpak. Zelf liet ik bijvoorbeeld in deze blogpost zien hoe de Nederlandse blogger Jelle Hermus vanuit het niets op nummer 2 van de bestsellerlijsten kwam met zijn boek.

5 – Beantwoord een veelgestelde vraag
Welke vraag krijg jij het vaakst van klanten/cursisten/collega’s. Geef antwoord in een blogpost. Zo ga ik hier in op de vraag die ik het vaakst krijg in mijn cursus bloggen: hoe vaak moet je eigenlijk bloggen om een succesvol blog op te bouwen?

6 – Mijn werkdag van uur tot uur
Hoe ziet jouw werkdag, of die van een expert in je vak eruit? Beschrijf van uur tot uur wat je doet. Dit is een goed voorbeeld van de Amerikaanse blogger Melyssa Griffin.

7 – Dit zijn mijn belangrijkste spullen/websites/programma’s 
Welke spullen gebruik je bij je werk? Wat voor abonnementen heb je? welke websites inspireren je? Inspireer je volgers en help ze om hun werk efficiënter te doen. Zelf schreef ik deze post: dit heb je nodig om een blog als Schrijfvis zelf op te zetten.

8 – Dit zijn de belangrijkste tips van deze expert
Je hoeft niet altijd een expert in je vakgebied te interviewen om te pronken met zijn kennis. Er zijn ook boeken en interviews waaruit je quotes en andere informatie kunt halen. Zo schreef ik zelf deze blogpost met 7 schrijftips van Stephen King.

9 – Lap deze regel aan je laars
In elk werkveld gaan mythes rond met adviezen die je eigenlijk overboord zou moeten gooien. Een horizontaal gestreept t-shirt zorgt ervoor dat je er breder of dikker uitziet bijvoorbeeld (niet waar). Schrijf een blogpost over zo’n mythe in jouw vak en ontkracht ‘m. Zelf schreef ik deze post met 7 schrijftips die je aan je laars kunt lappen.

10 – Hoe je … voor elkaar krijgt binnen X uur
In het Engels ook wel ‘how-to-posts’ genoemd. Leg in stappen uit hoe je iets specifieks in jouw vakgebied voor elkaar krijgt. Als je er ook nog een tijd op plakt (binnen een uur, of binnen een dag) krijgt de post nog meer urgentie. Zelf schreef ik: een blog beginnen – zo regel je het technische gedeelte binnen 20 minuten.

11 – blog-onderwerpen – Deze slimme ‘hack’ kende je nog niet
Of het nu een slimme manier is om een banaan te openen, of een schrijftechniek waarmee je mensen een (vals) gevoel van herkenning geeft. Een post met een verrassende techniek om iets te bereiken, trekt altijd lezers. Het blog lifehacker.com is zelfs gebouwd op deze vorm van blogposts.

12 – Doe voorspellingen: hoe werk je in 2030
Hoe ziet jouw werkveld er over 10 of 20 jaar uit. Wat gaat verdwijnen, wat komt er voor in de plaats? Mensen willen altijd voorbereid zijn op de toekomst. Hoe ziet bloggen er bijvoorbeeld uit in 2030? 

13 – Recensie: dit product is bijzonder 
Pak een product dat je veel gebruikt, en bespreek het in een uitgebreide blogpost. Dat is interessant voor je lezers, en met een beetje geluk kun je via een affiliate-link geld verdienen aan het product. Je kunt natuurlijk ook een heleboel producten in één post recenseren. Zelf bespreek ik regelmatig boeken op Schrijfvis, zoals De stad der blinden.

14 – blog-onderwerpen – Nieuwsflits: speel in op de actualiteit
Schrijf een post naar aanleiding van een nieuwsbericht of jaarlijkse gebeurtenis. Wordt er bijvoorbeeld een dik pak sneeuw voorspeld, en heb jij een blog over hardlopen? Schrijf dan een post over de beste technieken om in de sneeuw te rennen. Zelf bundelde ik na het overlijden van schrijfster Renate Dorrestein bijvoorbeeld enkele van haar schrijftips in deze post.

15 – Dit zijn onmisbare tips voor de beginners
Sommige van je lezers beginnen zich pas net te verdiepen in het onderwerp van je blog. Schrijf daarom ook regelmatig een post die gericht is op beginners. Zelf schreef ik deze uitgebreid post met 33 vragen voor beginnende bloggers.

16 – blog-onderwerpen – Mijn persoonlijke top 10 (of top 22)
Of het nu gaat om een lijstje van beste boeken, je favoriete vakantiebestemmingen of je favoriete gerechten; een top 10 is altijd leuk om te lezen. Dit zijn de 22 beste boeken over schrijven.

17 – Dit was mijn grootste fout
Blunders doen het altijd goed. Beschrijf de grootste fout die je maakte in je vak en wat je ervan hebt geleerd. Dat levert gegarandeerd een smeuïg verhaal op dat je lezers zullen verslinden.  Mijn meest gelezen blogje aller tijden begint bijvoorbeeld met een fout die ik keer op keer maak. Ik gebruik het woordje ‘maar’ te vaak.

Meer ideeën opdoen voor je blog? Volg mijn cursus Bloggen voor meer klanten en extra inkomen in Den Haag.

Lees ook:

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply