Een blog beginnen? In deze post leer je hoe je de technische zaken binnen twintig minuten voor elkaar krijgt. Maar eerst: waarom zou je eigenlijk nog een blog starten in 2022? Heeft een blog maken nog wel zin?
Als journalist dacht ik lang dat ik niets zou hebben aan een eigen blog. Ik publiceerde wekelijks artikelen in kranten en tijdschriften met tienduizenden lezers, zoals De Volkskrant, Quest en Nu.nl. Met een eigen blog zou ik nooit zo veel belangstelling trekken.
Toch begon ik – puur als hobby – een blog over schrijven, Schrijfvis. En inderdaad, ik trok niet meteen duizenden lezers. Maar het leverde me al in het in eerste jaar verrassend veel op. De lezers die ik had, toonden zich meer betrokken bij mijn verhalen dan lezers van kranten en tijdschriften.
Ze reageerden onder de artikelen, vroegen om mijn advies en brachten me op nieuwe ideeën, zoals het geven van cursussen. Sommige lezers boden zich zelfs spontaan aan als klanten: ze vroegen me om hun teksten of manuscripten na te kijken. Kortom: een blog maken, loont op de lange termijn, ook in 2022 en 2023 nog, dat geef ik je op een briefje.
Zelf gebruikte ik dit hostingpakket om mijn blog te beginnen – ik raad het jou ook aan. Maar lees nu eerst wat het me opleverde.
(Lees ook: Wat is een blog eigenlijk? Een handleiding bloggen voor dummies)
Blog beginnen – wat leverde het mij op?
- Meer verkeer naar mijn website – inmiddels 80.000 bezoekers per maand.
- Meer journalistieke opdrachten – mijn opdrachtgevers begonnen mijn blog te lezen, waardoor mijn naam waarschijnlijk in hun achterhoofd bleef zitten.
- Nieuwe klanten – Onbekenden die mijn blog of de bijbehorende nieuwsbrief lezen benaderen me verrassend vaak voor een opdracht – “door je blog voelt het alsof ik je al ken”.
- Nieuw werk – door te bloggen over manieren om beter te schrijven, kwam ik op het idee om schrijfcursussen te gaan geven.
- Meer inkomsten – In mijn eerste jaar verdiende ik ongeveer 5.000 euro bij met cursussen waarvoor veel belangstelling bleek.
Een blog aanmaken kan dus de eerste stap zijn naar extra inkomsten en een nieuwe wending in je carrière. Door een blog te beginnen maak je jezelf met iedere post beter vindbaar online. En het geeft je de mogelijkheid om online producten te gaan verkopen. Hieronder lees je stap voor stap hoe je te werk gaat.
Zelf een blog maken in 2022; hoe doe je dat?
Ik zou iedereen die voor zichzelf begint (als ZZP’er of met een eigen bedrijf) aanraden om een blog te starten. Je zet jezelf ermee op de kaart, je boort een oneindig digitaal reservoir van nieuwe klanten aan en je dwingt jezelf te experimenteren en te brainstormen over je vak.
En nee, een blog maken is niet ingewikkeld. Ben je geen whizzkid? Dat is al lang geen reden meer om het starten van je blog uit te stellen. Als je de volgende stappen volgt, heb je binnen 20 minuten je blog gelanceerd. (lees hier hoe je aan een logo en goede gratis foto’s komt)
Of zelfs binnen vijf minuten
Een gratis blog aanmaken op de website van wordpress.com of blogger.com, is de snelste optie. Dat kan binnen vijf minuten – je hoeft alleen wat persoonlijke gegevens in te vullen en een lay-out te kiezen. Daarna begin je meteen met schrijven en publiceren.
Nadelen
Een blog beginnen op een gratis blogplatform is niet ideaal; er zijn een paar nadelen.
- Je blog krijgt geen mooie url zoals Schrijfvis.nl. De naam van het blogplatform blijft in je domein zitten. Je krijgt dus een url als:
Schrijfvis.wordpress.com
Schrijfvis.blogger.comDit staat wat minder professioneel. - Je hebt ook minder controle over je blog, omdat het blogplatform het technische gedeelte regelt. Je kunt bijvoorbeeld niet zelf bepalen welke advertenties er bij je artikelen worden vertoond. Ook is er een beperkte keuze aan lay-outs. Verder kun je geen plugins installeren. Dat zijn losse programma’s waarmee je een blog extra functionaliteiten kunt geven, zoals bijvoorbeeld een pop-up venster, of een webshop.
Professioneel blog beginnen? Volg deze vier stappen
Kortom: als je beroepsmatig wilt bloggen, kun je beter een eigen blog aanmaken bij een hostingpartij (een bedrijf waarbij je helemaal zelf een blog kunt inrichten. Het beste Nederlandse hostingbedrijf is in mijn ogen Xel Media, ik leg verderop precies uit waarom.)
Een eigen blog beginnen kost iets meer tijd, maar het is nog steeds eenvoudig. Met onderstaande vier stappen kun je binnen twintig minuten je eigen blog maken.
Blog maken stap 1 – Kies een domein – Dit is de URL waaronder je blog vindbaar wordt – in mijn geval www.schrijfvis.nl. De kosten van een domein zijn miniem. Voor een paar euro heb je een jaar lang een url. Als je ook een hostingpakket (zie stap 2) afneemt bij dezelfde aanbieder, is het domein zelfs vaak gratis.
Wil je een blog beginnen, maar ben je niet helemaal zeker van het onderwerp? kies dan voor een url waarmee je veel kanten op kunt, bijvoorbeeld je eigen naam. Als je het domein www.dolfijnen.nl koopt voor een blog over dolfijnen, en later besluit dat je toch gaat bloggen over Italiaanse ijsjes, heb je een miskoop gedaan. Onder je eigen naam kun je honderd keer van onderwerp veranderen zonder dat je opnieuw een domein hoeft te kopen.
Hier (in het Engels ) of hier (in het Nederlands) kun je checken welke domeinen er nog vrij zijn. De Nederlandse domeinchecker is van Xel Media, waar ik ook Schrijfvis.nl heb gekocht. Verderop leg ik uit waarom Xel in mijn ogen de beste keuze is.
De pagina waarop je een domeinnaam kunt je hier vinden. Typ de naam die je wilt reserveren in de zoekbalk. www.schrijfvis.nl is al bezet, maar zoals je zult zien zijn schrijfkikker, schrijfeekhoorn en schrijfolifant nog wel vrij 😉 Let op: het duurt een paar uur voordat je gekozen domein is geregistreerd, maar je kunt alvast aan de slag met de volgende stappen.
Blog beginnen stap 2 – Kies een hostingbedrijf – Wil je een blog beginnen, dan heb je een plek nodig waar je de artikelen, foto’s en de andere bestanden van je blog kunt opslaan: schijfruimte op het internet. Daarvoor koop je een pakket bij een hostingbedrijf. Je huurt bij zo’n bedrijf een paar gigabyte op een server, een computer die dag en nacht met het internet is verbonden. Op die manier kunnen bezoekers van je blog je artikelen altijd lezen.Een hostingpakket kost 6 tot 10 euro per maand, afhankelijk van het hostingbedrijf dat je kiest.
Blog maken – Wat zijn de beste hostingbedrijven?
In mijn ogen is Xel Media de beste optie.
Dit Nederlandse bedrijf heeft een speciaal abonnement voor bloggers (het WordPress-pakket, zie stap drie). Door deze zogenoemde WordPress-hosting (lees hier meer) zal je blog extra snel laden en mogelijk zelfs beter vindbaar zijn in Google.
Ik heb alleen maar goede ervaringen met Xel: ze zijn niet duur, hun servers werken razendsnel en ze hebben een volledig Nederlandstalige site en helpdesk (ze zijn ook goed telefonisch bereikbaar – dat is vrij uniek in deze tijd). Je betaalt 11 euro per maand. Als je een jaar vooruit betaalt krijg je 10 procent korting.
Zoek je een goedkopere optie, kijk dan eens rond bij YourHosting. Bij deze aanbieder betaal je maar vier euro per maand. Ik heb YourHosting lang voor mijn journalistieke website gebruikt. De servers zijn snel en er is goede ondersteuning. Wel heb je vooral contact via mail en chat.
Als je graag wilt kunnen bellen met je provider en persoonlijke aandacht belangrijk vindt, dan is Xel Media een verstandigere keuze, zeker als je niet zo veel ervaring hebt met een blog aanmaken.
Zo ken ik helpdeskmedewerker Robin van Xel Media inmiddels van naam, omdat hij me al zo vaak uit de brand heeft geholpen 🙂
Blog beginnen stap 3 – Installeer WordPress op je domein – Als je een blog gaat starten, heb je ook een Content Management Systeem nodig, oftewel een programma waarmee je artikelen in een aantrekkelijke lay-out op je domein kunt plaatsen.Het makkelijkste en meest gebruikte CMS om in te bloggen is WordPress (lees hier waarom).Bij zowel Xel Media als YourHosting kun je WordPress automatisch laten installeren nadat je een domein hebt gekocht. Als je domein eenmaal is geregistreerd, kun je inloggen op je account en kiezen voor de optie ‘WordPress installeren’.Je kiest zelf een gebruikersnaam en wachtwoord, vervolgens zet je het CMS met één klik op jouw domein.
Blog starten stap 4 – begin met schrijven Je kunt bijna meteen beginnen met schrijven als je WordPress hebt geïnstalleerd op je url. Je surft simpelweg naar je domein en logt in. Dat doe je op de volgende manier: als je het domein ‘mijneersteblog.nl hebt aangevraagd, typ je in je browser:
www.mijneersteblog.nl/wp-admin. Je ziet dan dit scherm:
Hier vul je je gebruikersnaam en wachtwoord in, daarna beland je op het Dashboard van je blog (zie foto hieronder). Daar kun je berichten schrijven op je blog, de lay-out bepalen en nog veel meer. Kortom: je kunt nu echt een blog beginnen.
Dus, nog even samengevat:
Blog beginnen? Doorloop deze stappen
- Kies bij Xel Media het domein dat je wilt hebben voor je blog.
- Klik op verder en kies het hostingabonnement dat van je keuze. Voor een beginnende blogger is het goedkoopste abonnement zeker voldoende. Wil je een professioneel blog beginnen, dan kun je een duurder abonnement overwegen.
- Login op je account bij je zojuist gekozen hostingbedrijf en kies voor de optie wordpress installeren. Kies hier een gebruikersnaam en password voor het CMS
- Surf naar hetdomeinvanjouwblog.nl/wp-admin en login op WordPress.
- Schrijven maar.
Oh ja, laat niemand je vertellen dat bloggen dood is. Natuurlijk zijn er al veel blogs, maar of jouw blog een succes wordt, hangt vooral af van je onderwerpen, je invalshoeken en je schrijfstijl. Schrijfvis bestaat pas een jaar en heeft dagelijks honderden bezoekers en meer dan 12.000 nieuwsbrieflezers. Kortom: een blog beginnen is op elk moment een goed idee, je bent nooit te laat.
Meer inspiratie nodig?
Meer inspiratie nodig voordat je aan de slag gaat?
Lees hier hoe ik van 80 naar 80.000 lezers ging op mijn blog
Dit is de meest persoonlijke blogger die ik ken. Lees haar verhaal.
Lees ook:
– Hoe vaak moet je eigenlijk bloggen om je blog tot een succes te maken?
– Hoe WordPress hosting mijn blog naar de top hielp in Google
– Webhosting kiezen? Maak deze beginnersfout niet
– Zo ontwerp je binnen een uur een blog als Schrijfvis.
Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.
Boek schrijven?
Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.
Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?
Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!
Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussenLuister de Schrijfvis-podcast
Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.
Luister de podcast
Hallo Dennis,
Een vraagje: moet je voor je cursus al een blog hebben?
Ik neem aan dat je in je tekst bedoeld dat de cursus 3 uur duurt?
Vriendelijke groet,
Carla van den Berg
Hoi Carla,
Nee hoor, je hoeft geen blog te hebben om mee te doen. Waar dacht je dat te lezen? Dan pas ik het aan.
groet!
Bedankt voor de vermelding Dennis!
Dank voor je inspirerende tekst! Heb positieve blog-ervaringen uit het verleden en ik ben weer van plan te beginnen.
Hallo,
Heel interessant. Ik schrijf al enkele jaren blogs. Ik gebruik daarvoor blogger. Er zitten wel enkele nadelen aan die waarschijnlijk niet aan WordPress zitten. Behandel je in de cursus ook de voor- en nadelen van verschillende blogprogramma’s? Voor mij is het niet van belang om zo veel mogelijk “klanten” te krijgen. Ik heb een vast publiek. Tips om mijn blogs nog leuker te maken, kan ik natuurlijk altijd gebruiken. Komen deze aspecten in de cursus aan bod?
Ik wil graag meedoen met de cursus, maar 23 november kan ik niet. Komt er op korte termijn nog een nieuwe datum?
Yes, begin januari zijn er weer nieuwe trainingen
Beste Dennis,
Dank voor je duidelijke tekst!
Ik wil starten, maar wil ook zelf kunnen bepalen welke affiliate partners ik wil toevoegen aan mijn blog.
Heb je hier ook ervaring mee?
Grt Paul
Yes, ook voor affiliates is een eigen blog met een eigen url het handigste!
ik wil zo graag schrijven alleen ben ik zo a comuterig als het maar mogelijk is , het is niet te doen in deze tijd haha , ik denk dat ik door jou heldere tips wel op weg ben , super bedankt
Bedankt voor je artikel! Ik ben zelf ook bezig met het maken van een blog dus ik was ook op zoek naar zo iets als dit! Super!
Hello Denis
Ik ben je enorm dankbaar voor je eerlijke en goed onderbouwde blogs, so keep up the good work! Dank
Dank Julia!
Dank je voor je artikel. Ik had vandaag al mijn blog opgezet, maar vind het fijn om nog tips te lezen!
Bedankt voor het delen van het goede artikel Dennis. Het is denk ik essentieel voor bedrijven om een blog te hebben. Het is enorm krachtig qua SEO en versterkt de branding. Zoals je al zei – mensen hebben het gevoel je al te kennen door je blogs en e-mails te lezen.
Ik ga een blog beginnen! Joepiedepoepie!
Heb er 66 jaar over gedaan om dit punt te bereiken.
Ben er nu.
Dankjewel, Louis.
Marijke
Leuk Marijke, maar ik heet Dennis
Bedankt voor alle tips!
Ik sla het op in m’n lijstjes, wil graag beginnen met bloggen en ben nu vooral veel info aan het verzamelen.
Voor in de toekomst zou ik het geweldig vinden om een eigen domeinnaam te hebben maar als beginner is het voor mij niet rendabel om met een hosting als XEL Media van start te gaan. Wat denk je, als je begint met gratis WordPress, hoe de overstap van gratis naar meer pro blogger zal zijn? Of moet je dan bij weer een ander medium zijn?
Alvast bedankt voor het meedenken
Simone
Sorry voor de late reactie Simone. Ik denk dat je inderdaad prima iets goedkopers kunt nemen. Het ligt een beetje aan je doelstellingen. En uiteraard je kunt altijd nog overstappen naar een andere provider!