Skip to main content

Recensie: waarom je Billy Summers ook moet lezen als je geen Stephen King-fan bent

By 22 augustus 2021september 9th, 2021Stephen King

Stel je voor dat je van literaire romans van Emile Zola houdt, maar dat moet verbergen voor je omgeving. Je bent een huurmoordenaar en je leest stripboeken, zodat mensen denken dat je niet al te slim bent. Dit is het leven van de hoofdpersoon in Billy Summers, het nieuwe boek van Stephen King.

Bij die naam – Stephen King (lees hier een minibiografie) – verwacht je horror, bovennatuurlijke gebeurtenissen en misschien wel demonen. Maar deze roman is op een duistere manier realistisch. Je wordt als het ware over een smal en verraderlijk pad geleid, net buiten het magische rijk van Kings andere boeken en je waant je 500 bladzijdes lang in de onderwereld. 

In deze recensie leg ik uit waarom je Billy Summers van Stephen King juist moet gaan lezen als je niet van horror houdt. Je kunt ook de video-recensie hieronder bekijken. De tekst gaat door onder de video.

Recensie: Billy Summers van Stephen King

Billy Summers is een oorlogsveteraan en een bijna afgezwaaide huurmoordenaar die nog één laatste klus heeft aangenomen. In ruil voor 1,5 miljoen dollar moet hij een van moord verdachte crimineel doodschieten, vlak voor zijn proces, op de trappen van het gerechtsgebouw. Summers accepteert de klus, omdat hij zich ervan heeft vergewist dat de man inderdaad een slecht geweten heeft. Hij hanteert namelijk één regel bij zijn huurmoorden: hij schiet alleen op slechteriken. 

Het nieuwe boek van King is meer een misdaadroman dan een thriller of horrorverhaal. Dat zie je al aan het plot. Sterker nog: de eerste 100 pagina’s zijn niet angstaanjagend of spannend. Heel even had ik zelfs het gevoel dat ik iets miste, en eerlijk gezegd was dat ook zo. Alleen bleek dat helemaal niet erg te zijn.

Meestal word je in King’s boeken meteen uit de werkelijkheid gezogen met  bovennatuurlijke verschijnselen. Maar de kracht van Billy Summers is juist realisme. Het is een roman. King schetst het leven van zijn hoofdpersoon tot in de kleinste details. Je kunt je tijdens het lezen verrassend gemakkelijk voorstellen hoe het zou zijn om je dagen te slijten als ‘huurling’ in de onderwereld. Want zijn deze mensen wel zo anders?

Recensie: jij had Billy Summers kunnen zijn

Billy heeft grote dromen: hij vindt schrijven leuk, en hoopt ooit een boek uit te brengen. Ook in zijn belevenissen kun je je als lezer gemakkelijk verplaatsen: als hij onderduikt in een kelder, trekt hij sprintjes op de trap (wie deed dat niet in coronatijd?) Langzaam word je ondergedompeld in de wereld van een Billy Summers, die verrassend sympathiek blijkt te zijn. Als hij onder een schuilnaam onderduikt totdat hij zijn laatste klus gaat uitvoeren, drinkt hij een biertje met zijn buurman, date hij met een alleenstaande buurvrouw en speelt hij monopoly met buurtkinderen. 

Kortom: het bestaan van de huurmoordenaar lijkt soms zo alledaags dat het maar één afslag van je eigen leven verwijderd lijkt. En dat maakt het boek fascinerend.

Toch kan Billy nooit helemaal ontspannen. Zo kan hij zichzelf wel voor zijn kop slaan als hij (koud kunstje voor een scherpschutter) op de kermis bij de schiettent in een opwelling een grote roze flamingo wint voor zijn favoriete buurmeisje. 

Nu gaat Jamal me vragen waar ik zo heb leren schieten, denkt Billy. En vervolgens denkt hij: hoe weet je dat je een stommeling bent? Nou, als iedereen naar je kijkt zoals ze nu staan te kijken, dan ben je een stommeling. 

Recensie: Billy Summers en The Shining

Ook in zijn werkende leven kan hij niet zichzelf zijn. Als hij contact heeft met zijn opdrachtgever, doet Billy Summers zich altijd iets minder slim voor dan hij daadwerkelijk is. 

Nick gelooft de domme Billy, omdat Billy altijd zijn uiterste best doet niet te overdrijven, geen glazige blik, geen onverholen stommiteit. Een Archie-stripboekje doet wonderen. De roman van Zola die hij aan het lezen is, zit diep weggestopt in zijn koffer. 

Je gaat in Billy Summers meevoelen met de huurmoordenaar. Je kruipt onder zijn huid en komt steeds meer te weten over zijn getroubleerde jeugd. Je krijgt een inkijkje in een onrustig leven: steeds een andere naam en identiteit, over straat met een pruik of buik, steeds op de vlucht, verscholen in een flatgebouw, of ondergedoken in een berghut. Maar Billy Summers blijft ook een mens, hij wordt verliefd, twijfelt aan zichzelf en probeert anderen te helpen (zelfs als ze hebben geprobeerd om hem te vermoorden). 

De oplettende King-fans vinden verwijzingen naar zijn beroemdste verhalen. Zo zit Billy tijdelijk in een berghutje dat uitkijkt op de ruïnes van een oud hotel, het Overlook. Voor de mensen die niet op de hoogte zijn van King’s oeuvre: dat is het spookhotel uit The Shining. Maar dat is uiteindelijk bijzaak. In dit boek komen geen geesten voor.  

Recensie: Billy Summers van Stephen King – lezen of niet? 

Als je fan bent van Stephen King, twijfel dan niet en lees Billy Symmers. Dit boek laat een subtiele kant van hem zien, een realistisch verhaal dat zich net buiten het magische rijk van zijn andere boeken afspeelt. Heb je nog nooit een Stephen King-boek gelezen omdat je niet van horror en fantasy houdt? Dan is Billy Summers een fijne kennismaking. De roman is voor iedereen toegankelijk door de meeslepende schrijfstijl en zwarte humor. 

Ik genoot weer van de cynische grappen in het boek, typisch King. Zo schrijft hij over schuldeisers in de onderwereld:

Op een gegeven moment komen ze gewoon naar je huis, verzuipen ze je hond in het zwembad en breken ze je vingers van de hand die je niet gebruikt om cheques uit te schrijven

Wanneer Billy hoort dat hij zich maandenlang zal moeten schuilhouden totdat hij zijn laatste moord kan plegen, schrijft King 

Het wachten zal niet meevallen, daar is hij nooit goed in geweest (hij heeft wel eens zenmeditatie geprobeerd, maar dat was geen succes), maar voor twee miljoen dollar zal het hem wel lukken. 

Als je je Billy Summers leest, moet je ook een beetje geduld hebben. Het verhaal komt langzaam op gang. Maar als je doorzet, zal King je terugbetalen met een heerlijke reis door de criminele wereld, zwarte humor en een prachtig einde waarbij de grens tussen goed en kwaad vervaagt.  

Bestel Billy Summers van Stephen King bij Bol.com als e-book of hardcover:

Lees ook:
Hoe Stephen King me verraste met zijn nieuwe boek, Later
Dit zijn de 13 beste boeken van Stephen King
Stephen King: een minibiografie met 7 anekdotes

Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.

Boek schrijven?

Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.

Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!

Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussen

Luister de Schrijfvis-podcast

Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Luister de podcast

Dennis Rijnvis

Dennis Rijnvis, journalist voor onder meer De Volkskrant, Quest, Nu.nl en Psychologie Magazine. Maar ook schrijver van de thriller Savelsbos, uitgegeven door Cargo/De Bezige Bij. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Leave a Reply