Hoe bepaal je of informatie op een website betrouwbaar is? Ik laat het je zien aan de hand van een artikel dat ik voor Quest Historie schreef over de vraag: wie was de rijkste koning ooit?
Als je in Google zoekt naar ‘de rijkste koning ‘ooit’, krijg je meerdere suggesties. Mansa Moussa, een voormalig koning van Mali, wordt het meest genoemd. Maar ook koning Croesus uit Libië verschijnt in de zoekresultaten.
Zelf zocht ik uiteindelijk in het Engels op ‘richest king ever’. Vooral als je onderwerp niet direct iets met Nederland te maken heeft, is dat slim. Waarom? Google heeft in die taal simpelweg meer te kiezen. Er zijn meer Engelstalige dan Nederlandse websites. Daardoor is de kwaliteit van de zoekresultaten meestal beter.
Hoe vind je betrouwbare informatie voor je artikel?
Maar hoe bepaal je welke website het meest betrouwbaar is? Dit zijn in mijn ogen onmisbare stappen als je op internet zoekt naar informatie voor het schrijven van artikelen.
Als je aanvullingen hebt, laat ze achter in de comments.
1 – Check de website
Als je een website met leuke informatie vindt, klik dan niet blindelings door. Kijk eerst naar de naam van de bron. Is het een journalistieke organisatie waar informatie wordt gecheckt, zoals de BBC of Wikipedia? Dan kun je er vanuit gaan dat wat je leest betrouwbaar is. Ken je de naam van de website niet? Googel die dan eerst.
Let op: veel onbetrouwbare websites maken slim gebruik van bekende merken. Ze noemen zichzelf bijvoorbeeld BBC-Nederland of Dagelijkse Standaard (naar de Belgische krant De Standaard). Maar ze hebben niets met die publicaties te maken. Pas hiervoor op.
Het bovenste zoekresultaat in mijn zoektocht naar de ‘richest king ever’, was een artikel op de nieuwssite The Week. Ik ken wel Newsweek, maar van The Week had ik nog nooit gehoord. Wat blijkt? Het is een website die voornamelijk andere media overschrijft.
Daarom klikte ik uiteindelijk op een artikel over Mansa Moussa van de BBC, dat op plek vier in de zoekresultaten stond. Ook las ik het Engelstalige Wikipedia-artikel over Mansa Moussa.
2 – Check de bronnen van de website
Lees je iets interessants op een website? Vraag jezelf dan ook af: waar heeft de auteur dit vandaan? Wat is zijn of haar belangrijkste bron, en kun je die zelf ook inzien? Dat heeft twee voordelen. Je kunt met eigen ogen bepalen hoe betrouwbaar de informatie is. En je kunt waarschijnlijk méér informatie vinden in de oorspronkelijke bron.
Het BBC-verhaal over Mansa Moussa verwijst bijvoorbeeld naar geschriften van een Syrische historicus, Shibab al-Umari. Als je op zijn naam Googelt, vind je een Engelse vertaling van één van zijn kronieken, gemaakt door een historicus aan de Universiteit van Boston. Uit die vertaling heb ik uiteindelijk geciteerd in mijn artikel.
Bij Wikipedia vind je onderaan de pagina overigens ook altijd een lijst met bronnen, waar je op kunt klikken. Dit is een geweldige manier om primaire bronnen te vinden.
3 – Maak gebruik van deskundigen
Heb je interessante informatie gevonden waarbij de bron onduidelijk is? Check het dan bij deskundigen. Het is in deze tijd makkelijker dan ooit om via Google een wetenschapper of een andere deskundige te vinden die veel van jouw onderwerp afweet. Stuur zo iemand een mailtje en vraag of de informatie klopt. Stel ook wat aanvullende vragen. Als je een artikel schrijft, is een sprekend persoon altijd een betere bron dan een website.
Soms is het niet eens nodig om iemand te bellen. Toen ik me afvroeg hoeveel geld Mansa Moussa precies had, kwam ik terecht op deze analyse van de website Celebritynetworth. Die naam vond ik niet heel betrouwbaar klinken, dus ik zocht een expert om de informatie te duiden.
Via Google en Wikipedia vond ik dit boek, waarin historicus Michael Gomez van New York University een veel betrouwbaardere schatting doet van de rijkdom van Mansa Moussa. Zo weet ik nu dat de Malinese koning ooit 18 ton goud meenam op een pelgrimstocht.
Ga voor betrouwbare informatie
Ga je een artikel schrijven? Zorg ervoor dat jij de informatie die je op websites vindt ook goed checkt, dat is goud waard voor je artikel.
Mijn artikel over Mansa Moussa is te lezen in Quest Historie.
Schrijf je net als 10.000 anderen in voor mijn wekelijkse schrijftip. De ‘gouden’ tip ontvang je meteen! Klik op de mail.
Boek schrijven?
Abonneer je op mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken. Elke week inspiratie en tips.
Wie is Schrijfvis eigenlijk? En wat kun je hier doen?
Klik op de button en neem een kijkje bij de cursussen: je kunt meteen beginnen!
Welke schrijfcursus op Schrijfvis past bij jou? Vergelijk de cursussenLuister de Schrijfvis-podcast
Verrassende interviews met inspirerende schrijvers, copywriters, journalisten zoals Mensje van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Jozua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.
Luister de podcast