Skip to main content
 

Dagworkshop: de sleutel tot pakkende interviews

Ontdek de belangrijkste interviewtechnieken voor aantrekkelijke verhalen

Wat jij meemaakt – is dat nou echt zo interessant voor anderen? Grote kans dat die gedachte je soms tegenhoudt om een persoonlijke anekdote te schrijven in een artikel, op je website of op social media.

Sterker nog: al van jongs af aan leren we dat je zelfs een zin al beter niet met ‘ik’ kunnen beginnen. 

En tot op zekere hoogte is die terughoudendheid goed. Want lang niet al je belevenissen zijn voor je lezers relevant. Sommige dingen houd je ook gewoon liever voor jezelf – logisch. Maar juist als je het spannend vindt om iets over jezelf te schrijven in je artikelen of op je website, is deze cursus interessant voor jou. 

Ieder mens heeft namelijk verhalen die bijna te mooi zijn om niet te delen. Dat zijn de momenten in je leven waar anderen zich in herkennen, van kunnen leren, of om kunnen lachen. Vaak zijn het voor jezelf doodgewone acties, gedachtenspinsels en observaties. Soms schaam je je een beetje, en moet je een drempel over.  Maar deze verhalen doen iets wat je met andere informatie niet voor elkaar krijgt. Ze wekken je teksten tot leven. 

Dat betekent niet dat je je hele hebben en houwen hoeft te delen. Jij bent de regisseur van je anekdotes. 

Met korte flitsen uit je dagelijks leven kun je laten zien wie je bent, en waar je voor je staat. En nog belangrijker: in die anekdotes kunnen je lezers zichzelf herkennen. 

Persoonlijke verhalen geven de teksten op je bedrijfswebsite – zoals je over-mij-pagina – iets extra’s. Maar je kunt ze ook inzetten om artikelen op je blog of social media herkenbaarder te maken. En ze komen natuurlijk helemaal van pas als je ervan droomt ooit je levensverhaal op papier te zetten.

Of het nu die keer is dat je de klas uit werd gestuurd, het moment dat je onder de tafel kroop omdat je onzichtbaar wilde zijn, of juist dat moment waarop je iets deed waarvan je dacht dat je het nooit durfde. In de cursus Vind jouw verhalen leer je hoe je de sleutelmomenten voor goede verhalen bij jezelf herkent, en hoe je ze aantrekkelijk opschrijft – op je website, in je artikelen of misschien wel in dat boek dat je ooit hoopt te schrijven. 

Deze cursus vindt plaats op vrijdag 4 maart van 14 uur tot 16 uur op Zoom. Je betaalt 69 euro. Je kunt de workshop achteraf terugkijken.  en krijgt achteraf feedback op een tekst, zoals een over-mij-pagina.

Claim je plek

Wat ga je leren?

In deze twee uur durende cursus krijg je de handvatten om een zesde zintuig te ontwikkelen voor de kleine en grote verhalen in je dagelijks leven. 

Met inspiratie-opdrachten en concrete feedback word je beter in het herkennen van alledaagse momenten die symbool kunnen staan voor de lessen, inzichten en de sfeer in je teksten. 

Je experimenteert met schrijftechnieken om die anekdotes op een aantrekkelijke manier op te schrijven. Met praktische oefeningen krijg je meer gevoel voor de toon en stijl die het beste werkt om jouw belevenissen zo levendig en herkenbaar mogelijk over te brengen.

Ook krijg je inzicht in hoe je verhalen uit je persoonlijke leven inpast in artikelen, je bedrijfsteksten of de grote lijnen van je levensverhaal. Je krijgt een helder idee van waar een verhaal goed werkt, en waar juist niet.    

En na de workshop is het niet klaar. Je krijg in de week daarna  de kans om me na afloop een persoonlijke anekdote te sturen voor je bedrijfsverhaal, een artikel waar je aan werkt, of iets dat je deelt op social media. Daar krijg je vervolgens korte en gerichte feedback op. Als je daar nog vragen over hebt, kun je die natuurlijk ook gewoon stellen. 

Claim je plek

Van wie ga je leren en voor wie is deze workshop?

De kracht van persoonlijke verhalen wordt vaak onderschat. Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoeveel aantrekkelijker en overtuigender hun teksten worden als ze er iets meer van zichzelf in stoppen.  

Als freelance journalist interviewde ik vijftien jaar lang de meest uiteenlopende mensen voor onder meer De Volkskrant en Quest. Daar ontwikkelde ik een sterk gevoel voor welke persoonlijke anekdotes iemands verhaal sterker maken.

Ook schreef ik artikelen voor de Volkskrant en Psychologie Magazine waarin ik zelf persoonlijke ervaringen verwerkte. Zo publiceerde ik een artikel in Volkskrant Magazine over het maken van praatjes met vreemden, waarin ik mezelf uitdaagde om meer gesprekjes aan te knopen op straat.

Als blogger en schrijver van een veel gelezen nieuwsbrief gebruik ik nog steeds wekelijks anekdotes uit mijn persoonlijke leven om teksten te verlevendigen en herkenbaarder te maken. Daardoor bouwde ik een publiek op van meer dan 10.000 lezers en kan ik inmiddels leven van Schrijfvis.nl

Nu wil ik jou graag helpen om jouw verhalen te vinden.

Cursus Vind jouw verhalen 
Vrijdag 4 maart – 14.00 uur tot 16.00 uur – terugkijken mogelijk
Feedback in de week daarna
Prijs: 69 euro

Claim je plek

Zij gingen je voor

Ik was al een tijdje bezig met het schrijven van een kort verhaal. Het kwam maar niet van de grond. Ik hoopte vooral mijn motivatie om te schrijven terug te vinden door de workshop te gaan volgen. En dat is gelukt! Met name de oefening om een paar gebeurtenissen uit het dagelijks leven te combineren in een verhaal heeft mij erg geïnspireerd. Ik had er al wel over gelezen maar toen dacht ik 'ik doe het wel op mijn manier'. Door deze oefening is er een verhaal in mijn hoofd ontstaan waar ik anders nooit op was gekomen.
De eerste versie heb ik dit weekend geschreven. Daar sta ik zelf echt van te kijken. Ik heb er heel veel plezier aan beleefd. Ik denk ook dat dat komt doordat ik het dicht bij mezelf heb gezocht (mede dankzij de oefening).

Eke ZollIk heb een eerste versie!

'Ik heb veel nieuwe inzichten opgedaan, zoals dat een kort verhaal een goede oefening is voor het schrijven van een boek, de woord associaties, dat dagelijkse gebeurtenissen de basis kunnen vormen voor een verhaal en ik weet veel meer over dialogen.'

Wilma LuitenVeel nieuwe inzichten opgedaan

'Heel erg goed en inspirerend hoe jij werkt met quotes, citaten, inzichten en adviezen van ‘grote’ schrijvers. Mijn belangrijkste inzicht - of verandering van mijn manier van werken - kwam van Ray Bradbury: schrijf iedere week een kort verhaal, na een jaar zitten er een paar goede tussen. De vermenging van het eigen dagelijks leven met fictie om verbeelding te ontgrendelen is ijzersterk.'

André JanseInspirerend!