‘Schrijven is als zwemmen. Je leert het door te doen, niet door er alleen over te lezen.’ – Scott F. Fitzgerald
De quote hierboven geeft precies weer waarom ik Schrijfvis heb opgezet. Hier vind je een zee van bruikbare artikelen en schrijftips waarmee je direct aan de slag kunt, of je nu een boek wil schrijven, een geweldige sollicitatiebrief wil componeren, een blog wil beginnen, de basisbeginselen van storytelling onder de knie wil krijgen, of simpelweg de teksten in je e-mails wilt verbeteren door actiever te schrijven.
Vanaf deze pagina kun je in het diepe springen en simpel en snel naar de schrijftips navigeren die jij nodig hebt. Wil je gewoon de nieuwste artikelen lezen, ga dan naar het Schrijfvis-blog.
Heb je een specifiek schrijfdoel, lees dan onderstaande korte uitleg over de website en de verschillende categorieën, zodat je zelf kunt bepalen bij welke schrijftips je begint. Of begin met het belangrijkste: dit is de moeder aller schrijftips.
Schrijven kun je leren
Dit zijn de 6 onderwerpen waarover je kunt lezen op Schrijfvis, met daarachter steeds het belangrijkste artikel.
- Schrijftips algemeen – lees eerst: Deze 21 woorden kun je altijd schrappen
- Zakelijk schrijven – lees eerst: Een motivatiebrief schrijven? Met dit stappenplan kom je bovenop de stapel
- Boek schrijven – lees eerst: hoe je in 23 stappen kunt debuteren met een boek (uit eigen ervaring)
- Blog opzetten – lees eerst: Blog beginnen? Zo regel je het technische gedeelte in 20 minuten
- Blogs schrijven – lees eerst: Een blog schrijven in 7 stappen, hoe ik van 80 naar 80.000 lezers ging
- Storytelling – lees eerst: Dit zijn de twee belangrijkste denkstappen bij storytelling
Wil je schrijfadvies van andere auteurs: Dit zijn de 22 beste boeken over schrijven en de lessen die ik ervan leerde
Hoe leer je beter schrijven op Schrijfvis?
Kort & krachtig schrijven
De basis van mijn schrijfadvies is simpel: schrijf kort en krachtig, zonder overbodige woorden, zinsdelen en ambtelijk taalgebruik. Ik ben ervan overtuigd dat je je lezers met heldere taal en actief taalgebruik sneller in je verhaal trekt en eerder aanzet tot actie. Oh ja, gebruik alsjeblieft geen smurfwoorden.
Verhalend schrijven (storytelling)
Verhalen vormen in mijn ogen de basis voor elk schrijfsel: of het nu een boek, artikel, brief of e-mail is. Op Schrijfvis vind je dan ook veel advies over verhalend schrijven, met een duur woord ook wel storytelling genoemd. Zo helpt het om de ‘kroegpraatregel‘ in je achterhoofd te houden als je begint aan een artikel, ook werkt het soms om in het midden te beginnen wanneer je aan een artikel of websiteteksten werkt. Verder kende Aristoteles al geweldige storytelling-technieken die nu nog steeds werken.
Productiever werken
Als schrijver van een goed ontvangen thriller, ben ik erg geïnteresseerd in de technieken die je helpen om sneller en georganiseerder te werken. Hoeveel woorden produceren bekende schrijvers bijvoorbeeld per dag? Hoeveel woorden telt een boek? Op welke manier kun je je schrijftempo verhogen? Wat zijn bijvoorbeeld de beste boeken over schrijven?
Schrijfcursussen
Zoals al eerder gezegd: schrijven leer je net als zwemmen vooral door te doen. Wil je niet alleen schrijftips lezen, maar ook persoonlijke tips, dan kun je één van mijn cursussen boeken. Inmiddels volgden meer dan 1.000 mensen mijn schrijfcursussen: Bloggen voor meer klanten en Zakelijk Schrijven met aantrekkingskracht.
Ook geef ik regelmatig lezingen en workshops bij bedrijven.
* De schrijvers die schrijven vergeleken met zwemmen waren Scott Fitzgerald en Robert Munsch.