Je ziet de posts op social media voorbij komen. Laaiend enthousiaste berichten met instructies voor ChatGPT. Met één druk op de knop een fantastische tekst genereren.
Jij hebt al aardig wat kennis van schrijven, en je weet inmiddels wel beter. Als je die zogenaamd ‘magische prompts zelf invoert in ChatGPT, zie je teksten ontstaan die op z’n hoogst indrukwekkend zijn voor een robot.
Maar dat neemt niet weg dat je nieuwsgierig bent, en misschien ook een beetje ongerust, Want wat betekent die opkomst van AI precies voor jouw vak op de lange termijn? Wat kun je ermee?
Dat kunstmatige intelligentie een rol gaat spelen in het schrijfproces van de toekomst, staat inmiddels wel vast. Een paar voorbeelden uit de praktijk.
In Nederland laten RTL Nieuws en Voetbal International al eenvoudige berichten schrijven door robots met kunstmatige intelligentie.
Een columnist van de New York Times beschreef onlangs hoe een AI-tool zijn column polijstte door zinnen in te korten en zelfs een korte anekdote toe te voegen waarvan de tekst overtuigender werd.
En de Amerikaanse auteur Stephen Marche noemt ChatGPT nu al de zakrekenmachine voor schrijvers. Hij schreef de eerste roman met AI. De titel? Death of an author.
Maar moet je nu echt bang zijn dat kunstmatige intelligentie je baan overneem? Nee. Zoom even uit, en kijk naar andere vakgebieden. De eerste prijs in een belangrijke fotowedstrijd werd onlangs gewonnen door een volledig met AI gegenereerde foto. De jury kon ‘m niet van echte kiekjes onderscheiden. Maar hoe kwam dat?
De maker was een 50-jarige fotograaf die al zijn ervaring en kennis in de instrucies voor AI stopte. In zijn prompts gaf hij aanwijzingen over de belichting, isowaarde, lens, enzovoorts. Bij schrijven zal het niet anders gaan. Jouw kennis en kunde geeft de doorslag, niet de de kunstmatige intelligentie.
Je bereikt alleen echt goede resultaten met ChatGPT als je tot in detail snapt hoe een goede tekst in elkaar zit, en hoe je de tool kunt gebruiken om jouw schrijfproces sneller en soepeler te laten verlopen.
Precies dat ga je leren in deze workshop. Geen magische prompts, wel veel inzichten over schrijven waardoor jij met het juiste fingerspitzengefühl vragen stelt aan de chatbot en de suggesties op waarde kunt schatten. ChatGPT wordt dan geen bron van onrust meer, maar een bron van creativiteit die je helpt bij de opbouw, stijl en spanningsboog van je verhaal. Opeens heb je een voordeeltje ten opzichte van andere schrijvers.
(Scroll verder naar beneden voor meer details)
Wat ga je leren?
- Hoe GPT4 (het taalmodel achter de nieuwste AI-tools) precies werkt en schrijft
- De 7 eigenschappen die elke aantrekkelijke tekst moet hebben
- De beste manier om deze elementen in conversaties met ChatGPT over te brengen
- Hoe je sneller tot een opzet van een artikel komt met AI
- Met welke prompts je jouw schrijfstijl kunt versterken, zodat je teksten creatiever en levendiger worden
- De beste manier om AI-tools zich te laten gedragen als je favoriete eindredacteur
- Een manier om tijdens je schrijfproces met AI zelf meer te leren over nieuwe schrijftechnieken
Voor wie is deze training?
Voor mensen die schrijven voor hun werk, en een voorliefde hebben voor creatieve content, of het nu een blogpost is een bericht op social media of een goed geschreven webtekst of verkooptekst. Deze workshop gaat niet specifiek over fictie, maar je kunt de inzichten er zeker voor gebruiken.
Je wordt misschien soms een klein beetje nerveus van alle aandacht voor ChatGPT en AI, maar je hebt ook een gezonde nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Je wilt jezelf blijven ontwikkelen op het gebied van schrijven, en staat open om nieuwe technieken te leren.
*Het is handig als je voor deze training zelf een gratis account aanmaakt bij ChatGPT.
Voor wie is deze training niet
- Voor mensen die niet meer zelf willen schrijven, en denken dat CHATGPT met één druk op de knop een geweldige tekst kan uitspuwen.
- Voor mensen die ChatGPT verafschuwen en alleen de negatieve kanten van AI zien.
- Voor robots 🙂
Waarom bij mij een cursus volgen?
Als schijftrainer en wetenschapsjournalist heb ik een voorliefde voor schrijven en voor nieuwe technologie.
Ik heb altijd geschreven voor kranten en tijdschriften met een groot publiek zoals Quest en de Volkskrant. De lat voor teksten ligt hoog bij mij.
In de afgelopen maanden heb ik veel geëxperimenteerd met ChatGPT en andere AI-tools om mijn teksten creatiever te maken en mijn schrijfproces efficiënter. Daarnaast heb ik in de afgelopen vijf jaar aan enkele duizenden mensen schrijftrainingen en feedbacksessies gegeven.
Ik geloof niet in magische prompts bij schrijven met AI. Wel in het belang van kennis over schrijven en slimme communicatie met AI-tools zoals ChatGPT.
Schrijven met AI zie ik als een leerproces waar we met elkaar doorheen gaan, en ik weet uit ervaring dat ik anderen daar goed bij kan begeleiden, inspireren, en prikkelen.
De workshop Creatiever schrijven met ChatGPT vindt plaats op 17 november van 14.00 uur tot 16.00 uur via Zoom. Bij een inschrijving ontvang je meteen de link.
De prijs van deze workshop is 100 euro. Ga je mee op AI-ontdekkingsreis?
Claim je plek