Over Schrijfvis

Dennis Rijnvis (36), journalist en schrijver

Mijn schrijfcarriere begon met een griezelverhaal. Toen ik een jaar of twaalf was, las ik in de klas een opstel voor over een wastafel waar bloed uit gutste. Mijn klasgenoten hingen aan mijn lippen, sommige konden ’s avonds niet slapen, hoorde ik later. Niet zo gek, want sommige stukken kwamen bijna letterlijk uit een boek van Stephen King dat ik net had gelezen (de term plagiaat kende ik nog niet).

Ik besloot toen al dat ik later ook verhalen wilde schrijven voor mijn beroep, al wist ik niet precies hoe. Hoe word je eigenlijk schrijver, vroeg ik me af. Hoe leer je goed schrijven, hoe beïnvloed je mensen met je verhalen en hoe verdien je er geld mee?

Journalistiek

Uiteindelijk werd ik  journalist voor De Volkskrant, Quest, Psychologie Magazine en Nu.nl.

Pas toen ik dertig was waagde ik een serieuze poging om een boek te schrijven. Het lukte. In 2013 debuteerde ik met de psychologische thriller Savelsbos bij Cargo, onderdeel van de Bezig Bij. De uitgeverij bood me zelfs meteen contract aan voor een tweede boek.

Toch ging niet alles van een leien dakje. Ik vond het schrijfproces van boek twee een zware opgave. Ik voelde een soort druk door het contract, schreef niet vrijuit, maar dacht bij elke zin na: is dit wel goed genoeg voor een boek?

Verscheurd contract

Uiteindelijk nam ik een rigoureuze beslissing: ik betaalde mijn voorschot terug aan de uitgeverij en verscheurde mijn contract voor een tweede boek.

Stiekem droom ik nog steeds van een tweede roman. Ik wil het boek alleen op mijn eigen manier en eigen tempo schrijven.

Op mijn blog – Schrijfvis – onderzoek ik wat de beste methode is.

  • Hoe ontwikkel je een gezond schrijfritueel?
  • Kun je jezelf creatiever maken als het schrijven even niet lukt?
  • Hoe verdien je in deze tijd geld met artikelen, boeken, of een blog?
  • Hoe vind je een uitgever die bij je past?

Foto: Rogier Chang.

Ontvang maandelijks de beste schrijftips (gratis)

Verhelder je teksten